Hlavní obsah

Ztužené rostlinné oleje užívané při smažení ohrožují mužskou plodnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boston

Přepálené tuky jsou nejen ohrožením pro štíhlou postavu, srdce a cévy, ale i zabijákem mužské plodnosti. I mladé a jinak zdravé jedince mohou zbavit možnosti mít dítě, neboť tzv. trans izomery – ztužené rostlinné oleje – v něm obsažené poškozují vážně spermie. Harvardští vědci proto varují všechny mladíky, kteří ještě potomky nemají, aby se transfigurovaným tukům zvláště v pokrmech z rychlého občerstvení vyhýbali.

Foto: Profimedia.cz

Pokrmy z rychlého občerstvení obsahují velké množství špatných tuků.

Článek

Urologové z Harvardu spolupracovali s vědci z Universidad de Murcia ve Španělsku, kteří vyšetřili stovky vzorků spermatu u mužů ve věku 18 až 22 let. Ti, kteří jedli často jídla z rychlých občerstvení, u stánků, smažené pokrmy, konzervované červené maso (uzeniny), slané křupání, sladkosti a zákusky, mají mnohem horší kvalitu spermatu než muži, kteří se těmto potravinám vyhýbají.

A spermie byly v mnohem horší kondici i u těch mužů, kteří jinak sportovali a měli svou tělesnou váhu pod kontrolou.

„Nejhůře na tom byla skupina mužů, která v nejvyšší míře konzumovala takzvané hydrogenované oleje (ztužené rostlinné tuky) běžně nacházené ve smažených pokrmech,“ tvrdí autoři studie.

Reklama

Související témata:

Související články

Kofein snižuje plodnost ženy

Neplodnost trápí stále více párů po celém západním světě. Odborníci z celého světa se snaží hledat důvody, proč tomu tak je. Proto se každou chvíli objeví...

Ovulace může pomoci při svádění

Každá žena by chtěla znát své plodné dny a předejít tak neplánovanému početí. Jen málokterá si ale uvědomuje, že právě v tomto období jsou ženy pro své muže...

Výběr článků

Načítám