Hlavní obsah

Zpívání chrání zdraví

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FRANKFURT NAD MOHANEM

Důvodem občasného prozpěvování může být radost ze života i smutek, ale třeba i nuda při dlouhodobé, otravné a monotónní činnosti. Většina lidí přitom ani netuší, že zpíváním značně prospívá vlastnímu zdraví.

Článek

Vědci z univerzity ve Frankfurtu nad Mohanem zkoumali vliv aktivního zpěvu na imunitní systém lidského organismu a výzkumu podrobili členy místního církevního pěveckého sboru. Odebrali jim vzorky krve a porovnávali hodnoty zjištěné před zahájením zkoušky Mozartova Rekviem a po ní.

Ukázalo se, že se po jejím ukončení zřetelně zvýšila hladina kortizolu a imunoglobulinu A, který chrání sliznice.

Při druhém experimentu, kdy se pěvecké těleso proměnilo v pozorné posluchače téhož hudebního díla, měřitelné změny ve výskytu ochranných protilátek nenastaly a hodnoty zůstaly na běžné úrovni. Znovu se ale potvrdilo, že zpěv je účinným prostředkem ke stimulování nálady.

"Muzikální činnosti přitom pozitivně ovlivňují nejen náladu, ale také psychologické pochody v autonomním nervovém systému," upřesnil profesor Hans Günther Bastian z frankfurtského Institutu pro hudební pedagogiku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám