Hlavní obsah

Zimnímu období bychom měli přizpůsobit i jídelníček

Novinky, das

Aby byl člověk zdravý, měl by žít v souladu s přírodou. I svůj jídelníček by tak měl přizpůsobovat ročnímu období. V zimě organismus přirozeně potřebuje více energie na produkci tepla a také více tuků na ochranu orgánů před zimou. Zejména v mrazivém počasí bychom tak měli omezit dietní jídla, čerstvou zeleninu a další suroviny, co tělo ochlazují. Jelikož právě tyto suroviny mohou způsobovat větší únavu, špatnou náladu a také větší nemocnost.

Foto: Profimedia.cz

V zimě organismus přirozeně potřebuje více energie

Článek

Zimní jídelníček by se tak měl především skládat z teplých pokrmů. Kromě polévek, jsou vhodné nejrůznější omáčky, vařená kořenová zelenina, kvašená zelenina, tučnější maso, ořechy, semínka, ale i luštěniny, obiloviny ve všech podobách.

Do pokrmů přidávejte česnek, cibuli, zázvor, které mají antibakteriální účinky a zároveň zahřejí, stejně jako skořice, chilli, hřebíček, kardamom apod.

Dýňová polévka
Suroviny: střední (cca 1,5 kg) dýně Hokaido, 1 cibule, 2 brambory, kousek zázvoru, zakysaná smetana, oříšek mascarpone, oříšek másla, 1 jablko, cukr, sůl, pepř, olivový olej a balsamicová redukce
Postup: Na másle a olivovém oleji zpěníme nakrájenou cibuli. Pak přidáme oloupanou a očištěnou nakrájenou dýni a brambory. Orestujeme a přidáme zázvor. Zalijeme zeleninovým vývarem (nebo vodou) a vaříme do měkka. Rozmixujeme do hladka. Na trošce másla orestujeme na kostičky nakrájená jablíčka – až pustí šťávu a přidáme je do polévky. Vmícháme trošku smetany. Podáváme s oříškem z mascarpone, zacáknuté balsamicovou redukcí.
Bakala Livornese podle šéfkuchaře Reného Vokurky
Suroviny: 4 x 150 g filet nasolené tresky, 1 cibule, 2 červené papriky, 1 stroužek česneku, 250 g nakládaných loupaných rajčat, 2 čerstvá rajčata, 2 dl bílého vína, 150 g másla, olej, sůl, pepř
Postup: Solenou tresku namočíme na 24 hodin do vody, aby se z ní vyplavila sůl, přidáme plátky česneku a na proužky nakrájenou papriku. Přidáme trošku másla a krátce podusíme. Vložíme loupaná i čerstvá nakrájená rajčata, rybí filety a přidáme trošku zeleninového vývaru a 2 dl vína. Celé dohromady ještě 10 min dusíme (aby nebyla treska rozvařená). Zeleninu nandáme na talíř, na ni položíme tresku, přidáme hrubou sůl a zacákneme olivovým olejem. Podáváme s pečivem.
Carpacio z červené řepy
Suroviny: červená řepa, olivový olej, snítka tymiánu, pomerančový fresh džus, zázvor, mořská sůl, čerstvě mletý pepř, piniové oříšky, marinovaný zázvor, rukola, kozí sýr, čerstvá řeřicha.
Postup: Důkladně omytou červenou řepu vložíme do předem připraveného pekáče, zakápneme olivovým olejem, přidáme snítku tymiánu, pomerančový fresh, zázvor, mořskou sůl a čerstvě mletý pepř. Přiklopíme a pečeme na 90 °C cca pět hodin. Po vychladnutí oloupeme a nakrájíme na velmi jemné plátky. Plátky vyskládáme na vychlazený talíř a dochutíme mořskou solí a čerstvě mletým pepřem. Přidáme opražené piniové ořechy, marinovaný zázvor, rukolu a kozí sýr. Nakonec vše zakápneme extra panenským olivovým olejem a přidáme čerstvou řeřichu.
Pomalu pečená vepřová žebra podle šéfkuchaře Tomáše Zahradníčka
Suroviny: vepřová žebra, sůl, třtinový cukr, čerstvá chilli paprička, sójová omáčka, rýžový ocet, kořenovou zeleninu (mrkev, kořenovou petržel, celer), řapíkatý celer, cibule, zázvor, červený víno, hovězí vývar
Postup: Masitá vepřová žebírka marinujeme ve směsi soli, třtinového cukru, čerstvého chilli, sójové omáčky a rýžového octa přes noc. V hrnci si orestujeme do hněda kořenovou zeleninu, řapíkatý celer, cibuli a zázvor. Zalijeme červeným vínem a hovězím vývarem a necháme převařit. Žebírka omyjeme od marinády, vyskládáme do pekáče a přidáme zeleninu s vývarem. Přiklopíme a pečeme na 80 °C cca 13 hodin do změknutí.Poté žebírka vyjmeme z nálevu a ten přes jemný cedník přepasírujeme do hrnce. Nálev redukujeme na 1/3 svého objemu. Po vychladnutí žebírka namáčíme v nálevu a pečeme na 200 °C 15 minut. Podáváme s čerstvou zeleninou a variací studených omáček
Pečená kachna
Suroviny: kachna, sůl, kmín, jablko, cibule
Postup: Nejlépe chlazenou kachnu očistíme, důkladně nasolíme (i zevnitř) a necháme odležet přes noc. Kachnu připravíme do pekáče, posypeme kmínem a naplníme jablkem a cibulí. Pečeme na 80 °C cca 9 hodin a přeléváme vypečeným sádlem. Po uplynutí času zvýšíme teplotu na 200 °C a pečeme do zlatohněda. Jako přílohu volíme různé druhy zelí a knedlíků, popřípadě šoulet nebo lokše.
Hovězí po burgundsku – „Boeuf bourguignon“
Suroviny: 700 g hovězí vysoké plece, 120 g anglické slaniny, 40 – 50 ml olivového oleje, 120 g mrkve, 100 g šalotky, 2 lžíce rajského protlaku, 1 lžíce hladké mouky, větvička tymiánu, snítka rozmarýnu, 1 bobkový list, 2 velké stroužky česneku, 400 ml dobrého suchého červeného vína, 1 litr hovězího vývaru, sůl, pepř, 12 šalotek, 20 žampionů, 40 g másla, 1 lžička medu
Postup: Maso nakrájíme na kostky velké asi 5 cm. 90 g slaniny a mrkev nakrájíme na malinké kostičky, asi 0,5 cm velké. Šalotku nakrájíme nadrobno. Troubu předehřejeme na 160 ⁰C.Rozpálíme velký hrnec (s kovovými uchy, který se dá dát do trouby) a vložíme do něj 90 g pokrájené slaniny, za stálého míchání necháme pustit tuk. Bude to trvat necelé 2 minuty. Poté přilijeme olej, rozpálíme a vložíme do hrnce maso a opečeme ze všech stran. Maso pustí vodu, vyvaříme jí. Zbude nám trochu tuku a maso začne lehce chytat barvu. Osolíme a opepříme. Přidáme nakrájenou mrkev a 5 minut za stálého míchání opékáme. Přidáme nakrájenou šalotku a opět opékáme 5 minut. Během opékání občas promícháme.Když se zelenina opeče, přidáme protlak a minutu promícháme. Poté zasypeme moukou a za stálého míchání opékáme 1 – 2 minuty. Přilijeme víno, přidáme tymián, rozmarýn a bobkový list. Přidáme ještě trochu soli a pepře. Necháme víno odvařit na polovinu. Během vaření občas promícháme. Když se svaří víno, přilijeme vývar. Přikryjeme poklicí, přivedeme k varu a vložíme do trouby. Pečeme 1 hodinu. Pak hrnec odklopíme a pečeme ještě půl hodiny. Maso vyndáme z hrnce a omáčku svaříme na polovinu. Propasírujeme a přidáme k masu.Ze žampionů odkrojíme nohy. Šalotky oloupeme. Ve dvou kastrůlcích nebo pánvích rozehřejeme kousek másla. Do jedné vložíme žampiony, do druhé cibulky spolu se lžičkou medu. Když se začnou žampiony i cibulky zbarvovat, podlijeme vodou. Dusíme asi 5 minut. Zbylou slaninu nakrájíme na hranolky a necháme vypéct na pánvi. Na talíři posypeme maso žampiony, cibulkami a slaninou. Podáváme s pečivem.
Zeleninový guláš podle foodblogerky Cooking with Šůša
Suroviny: 4 velké brambory, 1 velká cuketa, 1 červená paprika, 1/2 konzervy loupaných rajčat, 1 větší cibule, olivový olej, zeleninový vývar, mletá sladká paprika, majoránka, sůl, pepř, trocha mouky na zahuštění
Postup: Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme na kostičky nakrájenou cuketu, brambory, papriku a orestujeme. Přisypeme sladkou papriku, majoránku, kmín a vmícháme loupaná rajčata. Vše zalijeme vývarem, ochutíme solí, pepřem a vaříme, dokud není zelenina měkká.Nakonec zahustíme guláš trochou mouky, kterou jsme si rozmíchali ve vodě. Podáváme s krajícem chleba.
Masové koule v tomatové omáčce s rýží
Suroviny: 1 kg mletého masa (směs hovězího a vepřového), 6 šalotek, 1 vejce, 2 stroužky česneku, 1 lžíce tymiánu, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžíce majoránky, 1 lžíce worcestrové omáčky, strouhanka, řepkový olej na smažení, 400 g parboiledNa omáčku: 1 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 2 plechovky loupaných rajčat, 2 stroužky česneku, třtinový cukr, citron, špetka soli, špetka pepře
Postup: Maso smícháme s šalotkou nasekanou najemno, vejcem, utřeným česnekem, kořením a worcestrovou omáčkou. Dochutíme solí, pepřem a promícháme. Hustotu směsi podle potřeby upravíme strouhankou. Vypracujeme koule o velikosti pingpongového míčku. Smažíme je na oleji ze všech stran dozlatova, asi 6 minut.Připravíme omáčku: Na trošce oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme loupaná rajčata, česnek, sůl, pepř a krátce podusíme, asi 5 minut. Dochutíme cukrem a citrónem.Masové koule podáváme s omáčkou a rýží, případně těstovinami.
Játra na cibulce v lahodné omáčce
Suroviny: 400 g vepřových jater, 1 větší cibule, 1 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička kmínu, sůl, pepř
Postup: Na pánvi si rozpálíme olej. Přidáme cibuli pokrájenou na libovolné kousky a očištěná játra, krátce osmahneme a zalijeme vodou. Osolíme, opepříme, přidáme kmín a vaříme 25 minut.Hladkou mouku si rozmícháme v trošce vody. Směs přidáme k játrům a rychle mícháme, aby se nám neutvořily hrudky. V případě potřeby ještě omáčku osolíme či opepříme.Játra na cibulce podávejte s čerstvým chlebem či s rýží.
Základní boloňská omáčka na těstoviny
Suroviny: 300 g libového vepřového masa, 70 g rajského protlaku, 1 stroužek česneku, cibule, 3 lžíce rostlinného oleje, špetka pepře, sůl
Postup: Cibulku si nakrájíme na drobno a osmahneme na rozpáleném oleji dozlatova. Vepřové maso si nakrájíme na tenčí plátky, přidáme na pánev k cibulce a chvíli společně restujeme.Poté přidáme prolisovaný stroužek česneku a rajský protlak. Masovou směs dusíme do měkka, přičemž ji podléváme vodou, případně vývarem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám