Hlavní obsah

Zdravý jídelníček s pomocí počítače

Právo, ja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé se mohou dozvědět energetickou hodnotu, množství cholesterolu, sacharidů obsažených v jídle z obalů potravin. V pokrmech uvařených z více ingrediencí je ale toto počítání skoro matematický problém. Právě v takových případech je dobrým pomocníkem e-kalkulačka.

Foto: Adam Halmoši
Článek

Jde o počítačový program, který obsahuje informace o důležitých výživových hodnotách základních potravin a běžných hotových pokrmů. Umožní nám snadno si spočítat energii, tuky, sacharidy, bílkoviny i cholesterol.

Deník pomáhá v orientaci

Pokud ale chceme dlouhodobě sledovat, zda to, jak se stravujeme, odpovídá potřebám a cílům, které jsme si stanovili, pak nám to umožní Deník e-kalkulačky. Ocení ho nejen lidé, kteří chtějí zhubnout, ale také sportovci, nemocní s dietou i ti zdraví.

S pomocí počítače jednoduše zjistíme, kolik jsme za den snědli tuku, cholesterolu, bílkovin a sacharidů. Data se dají také průběžně archivovat a sestavovat z nich grafy. Z dlouhodobých křivek například diabetici zjistí, kdy a jak často překročili denní limit cukru a lidé bojující s nadbytečnými kilogramy mohou hodnoty porovnávat s požadavky redukční diety.

Internetové stránky nám ještě poradí, jak rychle se hubne při konkrétním pohybu a nabízejí dokonce řadu zdravotních doporučení, diet i receptů.

Program šitý na míru

Práce s Deníkem e-kalkulačky Flora je velmi jednoduchá. Na základě registrace, která bere v úvahu nejen výšku a váhu, ale také typ zaměstnání, je každému doporučena optimální váha (BMI index) a tomu odpovídající denní příjem energie.

Do jednoduchého formuláře deníku zadáme každý den zkonzumované potraviny i nápoje. Je to snadné, protože k dispozici je široká databáze obsahující suroviny k přípravě jídel, běžně dostupné potraviny, ale také hotová jídla v restauracích či fastfoodech. Údaje o potravinách vycházejí z informací výrobců a sortiment je neustále aktualizován. Stravu je možné zaznamenat i zpětně, například pokud jsme na dovolené a internet nemáme k dispozici.

Program zadané informace vyhodnotí a my získáváme deník, ze kterého vyčteme náš každodenní příjem. Podle barevného rozlišení přesně víme, která hodnota je v normě, a kdy jsme naopak denní dávku překročili či nedosáhli.

Pokud kalorie překročíme, nabídne nám program pohyb s odpovídajícím výdejem energie. Stačí si vybrat druh pohybu a program sám podle hmotnosti a přebytečné energie spočítá, jak dlouho musíme cvičit. K dispozici je i jednoduchý redukční plán sestavený odborníky na výživu včetně vzorového jídelníčku a doporučení denních výživových dávek.

Kromě e-kalkulačky a nového "Deníku e-kalkulačky Flora" nabízejí stránky www.flora.cz ještě mnoho dalších informací o zdravém životním stylu.

Reklama

Související články

Smažení je vhodné se vyhýbat

Každá hospodyně řeší denně problém, co má uvařit. Pokud chce, aby se rodina stravovala zdravě, měla by se vyhýbat smažení a fritování pokrmů. To jsou totiž...

Zdraví může vyklíčit na talíří

Po svátečních dnech, které jsou již za námi, by si organismus, jenž se musel vypořádat se sladkostmi, tučnými pokrmy a mnohdy také s alkoholem, zasloužil...

Výběr článků

Načítám