Hlavní obsah

Zdravotní potíže, za kterými stojí stres

Po uplynulých letech plných nejistoty a mnoha osobních i životních ztrát si více uvědomujeme, že zdraví je to nejcennější, co člověk může mít. Ale i když už největší riziko v podobě koronaviru pominulo, stále jsou tu věci, které dokážou být podobně nebezpečné. Možná není jejich vliv tak rychlý, zákeřný je ale stejně. Jednou z nich je všudypřítomný stres.

Foto: Profimedia.cz

Trápí vás žaludeční potíže, častá únava či vyčerpání? Pak může být na vině stres.

Článek

Po úmorném období koronaviru, kdy si nikdo nebyl ničím jistý a řada lidí byla zavřená doma, by se mohlo zdát, že poslední týdny plné očekávané volnosti a návratu k běžným rutinám budou v lidech vyvolávat dobré pocity.

Jenže tomu tak moc není. Ve snaze dostat vše opět do stejných kolejí jako před koronavirem se řada lidí opět potýká se stresem.

Jeho zákeřnost tkví v tom, že se nás může držet delší dobu, aniž bychom si ho byli vědomi. A když se tak stane, bývá to až ve chvílích, kdy nám hrozí nervové zhroucení, vyhoření či vážná nemoc.

Na pokraji vyčerpání a vyhoření aneb Když tělu dojde dech

Zdraví

Nehledě na to, jak moc si myslíme, že návrat do běžných kolejí zvládneme bez problémů, stres nás dříve či později stejně dožene. A viditelný a častější výskyt různých obtíží typu Alzheimerovy choroby, úzkostí či depresí jasně naznačují, že řada lidí se se stresem po ústupu koronaviru potýká mnohem více, než je zdrávo a únosné.

O to víc je třeba hlídat varovné signály, které nám jasně naznačují, že toho na naši mysl a tělo kladem příliš.

Chronický stres se může projevovat třemi nejčastějšími zdravotními stavy či problémy, které bychom rozhodně neměli podcenit.

Výživové nedostatky

V opětovně rozběhlém hektickém životním stylu není ničím neobvyklým, že se lidé z domácího typu stravování včetně vlastního vaření opět vrací k rychlejším a dostupnějším formám jídla.

Pět znamení, že máte nezdravý vztah k jídlu

Zdraví

„Pokud k takovým lidem patříte i vy, můžu s jistotou říct, že určitě nemáte vyvážený jídelníček,“ tvrdí pro Yourtango Susan Dykesová, terapeutka zabývající se kraniosakrální dynamikou – terapeutickou metodou, která pomáhá lidskému tělu dostat se zpět do rovnováhy a ke zdraví.

Stres celou situace pak jen zhoršuje a připravuje tak cestu pro další možná onemocnění. V těle totiž spotřebovává mnoho minerálů a vitamínů potřebných k jeho správné funkci. Pokud je nemáme, cítíme se unavení, bez nálady... což jen podporuje volbu špatného stravování.

Adrenální únava

Adrenální únava, nebo chcete-li únava nadledvin, představuje tak trochu prokletí moderní doby. Vyznačuje se nadměrnou únavou, vyčerpáním či nedostatkem energie, a to i ve chvílích, kdy si dopřáváme dostatek spánku. I tak se ráno budíme unavení, máme problémy s koncentrací, výkonem.

Nebuďte na své starosti sami. Krizová pomoc dospělým i dětem nic nestojí

Zdraví

„Podobné symptomy bohužel trápí téměř půlku populace, což vůbec není příznivé,“ varuje terapeutka.

Únava nadledvin se ale neobjeví jen tak přes noc. Jde o souhrn různého napětí hrnoucího se na nás z různých směrů. Pokud se k tomu přidá stres a nemožnost si dostatečně fyzicky i psychicky odpočinout, může to v nadledvinách způsobit velký zmatek.

Při jejich přetížení se do těla vyplavuje více stresového hormonu kortizolu a také adrenalin, aby vás udržely v chodu. Což ale nejde udržet dlouhodobě bez možnosti rekonvalescence.

Zastavte úzkost včas pomocí jednoduchých rad

Zdraví

Základní cestou, jak z toho ven, je stanovit si pevný režim, kde bude práci a jiné povinnosti pravidelně střídat duševní i fyzická relaxace. Postavte sami sebe na první místo před vše ostatní a v co největší míře omezte vše, co vám způsobuje stres.

Onemocnění jater, žlučníku a žaludku

Když se řekne onemocnění jater, žlučníku nebo žaludku, mnoho lidí si s tím spojí dlouhé roky konzumace alkoholu či nezdravého jídla. Jenže to není vždy pravidlem.

Za podobnými potížemi může stát i stres. Když vás delší dobu ovládá hněv, frustrace, nerozhodnost či neschopnost převzít zodpovědnost, má to vždy vliv na všechny orgány v těle.

Zažívací potíže není radno podceňovat

Zdraví

Když se k tomu přidají špatné stravovací návyky, zácpa či nedostatek spánku, celý proces se jen zhorší. Proto je tak důležité se stresu co nejvíce vyhýbat.

Samozřejmě to nejde zcela, co ale jde, je uvědomit si své vlastní návyky, zhodnotit, které jsou pro naše tělo špatné, a změnit je. To je klíčem k lepšímu zvládání stresu. Stejně tak jako naučit se radovat z maličkostí a obyčejných věcí. I tak malé změny dokážou podpořit organismus v boji s nástrahami, kterým se v životě nevyhneme.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám