Hlavní obsah

Zdravotní potíže, které bychom neměli přehlížet

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kašel, únava, sem tam nějaká bolest hlavy, břicha či jiné části těla. To jsou běžné potíže, kterým mnohdy nepřikládáme vážnější význam. Nějak je vždy vyřešíme či vyléčíme, a je to. Někdy ale mohou značit i závažnější problém. Co bychom neměli rozhodně podceňovat?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dlouhotrvající únava 

Cítíte se neustále unaveni? Ráno sotva vstanete z postele, večer si sednete k televizi a ve chvilce usínáte? Extrémní vyčerpání může být ve vážnějším případě příznakem anémie (chudokrevnosti). Náchylnější k ní jsou ženy.

Nadměrná únava může být například také příznakem nedostatečné funkce štítné žlázy nebo duševních potíží, uvádí server Express.

Ubývání na váze 

Úbytek váhy bývá především u žen více než vítán. Pokud k němu ale dochází bez jakýchkoli podnětů a snažení, může to být i velmi nebezpečné. V extrémních případech může jít o známky nějaké metabolické poruchy, cukrovky, nebo dokonce rakoviny. Pokud se nesnažíte váhu výrazněji redukovat, a přesto stále hubnete, raději vše konzultujte s lékařem.

Kašel, který se nelepší 

Všichni občas zápasíme s nepříjemným kašlem či nachlazením, především v zimním období. Pokud jste nekuřáci, a kašel u vás přetrvává déle jak šest týdnů, bez vyhlídky na zlepšení, vyhledejte lékaře. Může jít o známku poruchy funkce plic nebo rakovinu.

Kuřáci by měli zpozornět již po třech týdnech, během kterých se kašel nijak nelepší.

Krvácení po sexu

Když se u žen dostaví krvácení bez příčiny, například bezprostředně po sexu nebo mimo termín menstruace, může jít o příznak sexuálně přenosné nemoci nebo problém s děložním hrdlem. V každém případě je nutné podobný problém řešit co nejdříve s odborníkem.

Bolest

Dostaví-li se jakákoli bolest, je náznakem toho, že něco není v pořádku. Pokud přetrvává, případně se pravidelně vrací, vyhledejte okamžitě lékaře.

Reklama

Související témata:

Související články

Zažívací potíže není radno podceňovat

Žaludeční potíže patří mezi nepříjemné komplikace, které by chtěl málokdo dobrovolně podstupovat. Přesto se s nimi mnozí lidé setkávají opakovaně. Stejně tak...

Výběr článků

Načítám