Hlavní obsah

Zdravá střeva pomohou s hubnutím

Ne nadarmo se říká, že zdravá strava je klíčem k lidskému zdraví. Správný, pestrý a zdravý jídelníček má totiž zásadní vliv na střeva a s nimi spojené trávení. Pokud tedy budeme udržovat zdravou a vyváženou střevní mikroflóru, odborníci tvrdí, že můžeme hubnout i bez pohybu.

Foto: Profimedia.cz

Vědci prokázali, že pokud má člověk vyváženou střevní mikroflóru, může hubnout například i v noci, během spánku.

Článek

Vědci z Iowy prokázali, že osoby mající zdravou a vyváženou střevní mikroflóru pálí kalorie i v noci během spánku. Jakmile se skladba střevních bakterií změní vlivem nezdravé stravy, člověk začne přibírat.

Mikroflóru mohou měnit také některé léky. A právě proto je u nich často uváděno jako negativní vedlejší účinek přibývání na váze.

Vědci zjistili, že lék na psychotické poruchy risperidon, který způsobuje obezitu jako vedlejší účinek, mění negativně skladbu střevních bakterií. A právě tato změna je důvodem, proč se po léku začne tělo obalovat tukem. Tento objev by mohl pomoci miliónům lidí při hubnutí. Jenže je opět čeká změna životního stylu. Zdravou mikroflóru je třeba udržovat pravidelným pohybem a vyváženou stravou bohatou na zeleninu a ovoce a chudou na maso a potravinářské výrobky.

„Náš výzkum vede k závěru, že jsou to zřejmě bakterie ve střevech, které jsou zodpovědné za kalorie, které spálíme, když spíme,“ tvrdí doktor John Kirby z University of Iowa.

Potraviny pro zdravá střeva

Zdraví a odolnou imunitu, správnou mikroflóru a s tím spojené trávení či průchodnost střev lze nejvíce ovlivnit tím, co máme na talíři. Střevní bakterie jsou pro lidský organismus velmi důležité, chrání a posilují organismus tak, aby odolal nejrůznějším nemocem.

Pokud máte problémy s trávením, zaměřte se na zeleninu, která má na střeva podobný účinek jako probiotika. Ta jsou důležitá zejména proto, že tělu a především pak střevům pomáhají vytvářet zdraví prospěšné bakterie.

Konzumujte proto cibuli, česnek, nebo například pórek, jogurty a zakysané mléčné výrobky a nakládanou zeleninu. Velmi bohaté na živé kultury je například kysané zelí, jehož šťáva se pije při chronických problémech s trávením, a to dokonce i několikrát denně.

Vláknina

Pokud bude člověk konzumovat dostatek vlákniny ve formě ovoce a zeleniny, není třeba užívat další probiotické doplňky stravy v tabletách. Pokud se rozhodnete do stravy zařadit více vlákniny, můžete ale narazit.

Pokud na to vaše tělo není zvyklé, můžete mít nepříjemné následky, jako je plynatost, nadýmání, nebo bolesti břicha. Proto potraviny s vysokým obsahem vlákniny zařazujte postupně. Mějte také na paměti, aby vláknina plnila v těle správnou funkci, musíte přijímat dostatek tekutin. Doporučená denní dávka vlákniny je cca 20-35 g.

Nejvíce vlákniny z ovoce získáte například z malin, hrušek, jahod a borůvek, banánů a avokáda. Ze zeleniny pak konzumujte květák, kapustu, mrkev, lilek a brokolici. Nezapomeňte na luštěniny, semena a klíčky, obilniny a brambory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám