Hlavní obsah

Zapomínání je ve skutečnosti forma učení. Mozek si dělá prostor na důležité věci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý občas něco zapomene. Podle vědců z dublinské Trinity College a University of Toronto ale nic, co zapomeneme, se ve skutečnosti z naší mysli zcela neztrácí, jen se informace a zážitky stávají nepřístupnými. Mozek má tu moc rozhodovat, které vzpomínky si ponecháme a naopak, ke kterým ztrácíme přístup. Zbavuje nás tak irelevantních zkušeností.

Foto: Profimedia.cz

Vzpomínky v mozku stále zůstávají, jen je nelze vyvolat.

Článek

Zapomínání je tak ve skutečnosti aktivní formou učení, které našemu mozku pomáhá získat prostor pro důležitější informace. Vzpomínky jsou totiž trvale uloženy v souborech neuronů v tzv. engramových buňkách, přičemž mozek rozhoduje, ke kterým z nich si jedinec ponechá přístup a ty nepodstatné uzamkne.

„Při vyvolání vzpomínek dochází k reaktivaci těchto souborů neuronů, naopak při zapomínání k tomu nedochází,” vysvětluje neurovědec Tomás Ryan z Trinity College.

Samotné vzpomínky tak v mozku podle vědecké studie zveřejněné v časopise Nature Reviews Neuroscience stále zůstávají, jen je nelze vyvolat. „Je to jako by vzpomínky byly uloženy v trezoru, ale nemůžete si vzpomenout na kód k odemknutí,” dodává Ryan.

Vyšetření, která pomáhají včas odhalit Alzheimerovu chorobu

Zdraví

Rychlost zapomínání je přitom ovlivněna podmínkami prostředí a je tedy do značné míry předvídatelná.

Takto to zřejmě ale jen funguje, jedná-li se o přirozené zapomínání, které je za určitých okolností reverzibilní.

Pokud se jedná o patologické zapomínání spjaté např. s Alzheimerovou chorobou, bývají tyto přirozené mechanismy zapomínání nefunkční. Je to dáno značně sníženou dostupností engramových buněk. Dochází tak již k patologické ztrátě paměti.

Reklama

Výběr článků

Načítám