Hlavní obsah

Záludný lymfedém dokáže potrápit

Právo, Petr Veselý

Ženy, které vyhrají svůj souboj s rakovinou prsu, mohou přesto skončit tragicky: v invalidním důchodu. Kvůli sloní ruce vyvolané lymfedémem.

Článek

Ruka při něm dramaticky oteče, zvětší se a bolí. Většinou ženě znemožní normální život. Nemůže nosit cokoliv těžšího, ale ani psát na počítači nebo mýt nádobí teplou vodou. Nesmí být s rukou delší dobu na sluníčku. Na zahrádce smí dělat jen chvilku a pouze v gumových rukavicích. I malá oděrka nebo štípnutí hmyzu jí mohou způsobit velkou komplikaci. Musí mít ruku, která často bolí, v kompresním obvazu. Musí si nechat přešít šaty. Stydí se jít mezi lidi. Trpí depresemi atd.

Za vše může zhoršený průtok lymfy

Příčinou sloní ruky, podobně jako dalších bolestivých otoků na nejrůznějších místech těla, je zhoršený průtok lymfy. Bývá důsledkem operací, ozařování a úrazů, při kterých dojde k odstranění a poškození lymfatických uzlin nebo cév. U rakoviny prsu odstraňují chirurgové uzliny v podpaží na té straně, kde je operované ňadro.

Mohou se v nich totiž zachytit nádorové buňky a odtud se rozšířit (metastázovat) do celého těla.

Lymfatický systém, který jako by kopíroval cévní systém, odvádí totiž z prostoru mezi buňkami odpadní látky, ale i viry, bakterie a poškozené buňky. „Když se průtok lymfy zhorší, dochází k hromadění odpadních látek i k zánětům nebo přestavbě vaziva,“ říká chirurg Martin Wald z FN v Praze-Motole. Samotné otoky však mohou v tkáních vyvolat změny, které jsou nevratné. Dají se mírnit, ale ne vždy úspěšně.

Hrozba po pěti letech

Problémy s průtokem lymfy se nemusí projevit hned. „Třeba u rakoviny prsu mohou naplno propuknout až pět let po odoperování lymfatických uzlin,“ říká doktor Wald. „Proto je důležité, aby lékaři i pacientky po operaci dbali na včasné cvičení s rukou a masáž pooperačních jizev, aby nedošlo k jejich zatuhnutí, stejně jako zatuhnutí ramenního kloubu.

Ale také aby sledovali, jestli ženy netrápí neurčité bolesti nebo pocit napětí, tlaku a tíže v postižené ruce. Pokud ano, mohou zabránit vzniku lymfedému vyšetřením mízního systému, včetně specializovaného vyšetření: lymfoscintigrafie. Odhalí skryté potíže a umožní včasnou nebo i preventivní léčbu. Ta je nejefektivnější.“

Předejít lymfedému je možné s pomocí léků systémové enzymoterapie. Léčba lymfedému, který už propukl, využívá speciální masáže lymfatického systému (ruční nebo přístrojové), aplikaci tlakových obvazů i návleků, cvičení vedené odborníky a systémovou enzymoterapii. Ta zlepšuje průtok lymfy i další komplikace. Mají s ní velmi dobré zkušenosti ve FN v Praze-Motole, v Centru pro nemoci prsu v Praze a v řadě dalších renomovaných pracovišť.

Kde hledat informace

Víc se o lymfedému a jeho léčbě dozvíte na www.lymfedem.cz . Tady jsou na úvodní straně kontakty i na pacientské organizace, kde vám také dají užitečné rady.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám