Hlavní obsah

Za léky při umělém oplodnění začaly páry doplácet mnohem více

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženy, které chtějí podstoupit umělé oplodnění, si od září připlatí za potřebné podpůrné léky téměř dvojnásobně víc než dosud. Ministerstvo zdravotnictví spolu se Státním úřadem pro kontrolu léčiv (SÚKL) rozhodlo, že u těchto léků, které stimulují vaječníky, sníží úhrady od zdravotních pojišťoven.

Foto: , Novinky

Ročně se v ČR ze zhruba 100 000 novorozenců narodí 3000 díky metodám asistované reprodukce.

Článek

„Došlo k poklesu úhrady asi o 40 procent,“ řekl předseda Sdružení center asistované reprodukce Miloš Čekal.

„Jedná se celkem o šest léčivých přípravků. Ty doplatky se zvýšily v řádech stokorun, někdy je to až o tisíce. Ale maximálně by se ten doplatek měl pohybovat ve výši 5000 korun,“ soudí mluvčí SÚKL Lucie Šustková.

Podle lékařů se ale doplatky vyšplhají nad 10 000 korun. Dříve se doplatek za léky pohyboval od nuly do přibližně 6000 korun, nyní ta úhrada stoupla na 4000 až 14 000 korun za jeden léčebný cyklus, řekl Čekal.

Pojišťovny hradí až čtyři cykly

Jeden cyklus umělého oplodnění stojí 60 000 až 70 000 korun, zdravotní pojišťovny uhradí podle reformních zákonů až čtyři cykly, pokud si žena při prvních dvou dá zavést vždy jen jedno embryo.

V tuzemsku je 40 pracovišť reprodukční medicíny. Každý rok provádí zhruba 25 600 léčebných cyklů, při nichž se snaží páry počít potomka. Ročně se v ČR ze zhruba 100 000 novorozenců narodí 3000 díky metodám asistované reprodukce. Neplodných je v ČR 15 procent párů, lékaři dokážou pomoci až 90 procentům z nich.

Reklama

Související články

Léčba neplodnosti: co obnáší a kolik stojí

Rok od roku má stále více párů problém s početím. Tato skutečnost je přikládána nejen zhoršeným životním podmínkám a stresu, ale mimo jiné i odsouvání...

Výběr článků

Načítám