Hlavní obsah

Whisky promění každé jídlo v nevšední zážitek

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Whisky je v kuchyni neotřelou a překvapivou ingrediencí, která při vaření neztratí nic ze své kvality a promění každé jídlo v nevšední zážitek. Marinády s whisky oceníte především při grilování, pochutnat si na nich ale můžete po celý rok. Například při zvláštních příležitostech, jako jsou oslavy Dne svatého Patrika, které připadají na 17. března. V tento den se celá města oblečou do zelené, tmavé pivo a whisky tečou proudem. Slavit se letos bude i v Praze, více se dozvíte na toursvatehopatrika.cz.

Foto: Profimedia.cz

Ideální spojení představuje whisky a hovězí maso.

Článek

Ideální pro spojení s ušlechtilým destilátem je hovězí maso, přeštické prasátko, kachní prsa či kuřecí křidélka. Vyzkoušejte doma následující recepty.

Hamburger s BBQ omáčkou s příchutí irské whisky
Hamburgerové bulky, na 12 ks: 560 g hladké mouky, 60 g másla, 1 lžíce soli, 7 g sušeného droždí (1 sáček), 300 ml plnotučného mléka, 100 g vařených brambor, 40 g cukru krupice, 1 vejce, 1 vejce + 1 lžíce plnotučného mléka na potření, sezamBBQ omáčka s irskou whisky Jameson: olej, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 4 lžíce třtinového cukru, 1 lžíce uzené papriky, ½ lžičky kajenského pepře, 400 ml rajčatového pyré (konzerva), 2 lžíce rajského protlaku, sůl, pepř, 30 ml balzamikového octa, 2 lžíce sójové omáčky Tamari, 40 ml whisky Jameson Karamelizovaná cibulka: 3 lžíce másla, 1 lžíce oleje, 4 velké cibule, 2 lžíce třtinového cukru, 1 lžíce balzamikového octa, sůlMaso: 1500 g mletého hovězího masa (mělo by obsahovat 20 % tuku), sůl, pepř, olej (pokud maso smažíme na pánvi)
Postup na bulky: Mléko ohřejeme tak, aby bylo vlažné, přidáme cukr, droždí, promícháme. Necháme vzejít kvásek. Uvařenou bramboru oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle. Do mísy vložíme mouku, sůl, máslo nakrájené na plátky, prsty máslo zapracujeme do mouky. Přidáme kvásek, vejce, nastrouhanou bramboru a vypracujeme těsto (nejlépe v robotu). Těsto přikryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout na teplém místě asi 60 minut.Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál, důkladně prohněteme. Těsto rozválíme na obdélník, který srolujeme do roličky (vzduchové bubliny tímto rozválíme a dostaneme z těsta pryč), znovu rozválíme na obdélník, srolujeme a rozdělíme na 12 částí. Vytvarujeme z nich kuličky, které položíme na plech vyložený pečicím papírem. Bulky zakryjeme čistou utěrkou a necháme opět na teplém místě kynout dalších 60 minut.Troubu předehřejeme na 200 °C. V misce prošleháme vejce s mlékem, povrch bulek potřeme, posypeme sezamem, pečeme 15-20 minut do zlatova.Postup BBQ omáčky: Ve větší pánvi na oleji necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme česnek, cukr, uzenou papriku, kajenský pepř, promícháme a necháme rozvonět. Sundáme pánev z plotny, přidáme irskou whisky a vrátíme zpět na plotnu, přidáme rajčatové pyré a ostatní ingredience. Omáčku necháme provařit asi 20 minut, dochutíme solí, pepřem a rozmixujeme do hladka.Postup cibulka: V pánvi rozehřejeme máslo s olejem, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a pomalu opékáme do měkka. Přidáme cukr, ocet, zvýšíme plamen a necháme cibuli karamelizovat. Dochutíme solí.Postup maso: Z masa vytvarujeme placky, těsně před grilováním osolíme, opepříme, propékáme z obou stran, aby střed zůstal růžový (medium). Po grilování necháme maso pár minut odpočinout.Před servírováním housky rozřízneme, na pánvi (na grilu) nahřejeme jejich vnitřní část a plníme masem, BBQ omáčkou a karamelizovanou cibulkou.
Kachní prsa s rybízovou omáčkou
Suroviny na 2 porce: 2 kachní prsa bez kostiNa marinádu: 1 lžíce pomerančové kůry, snítka čerstvého tymiánu, 20 ml whisky Jameson, 2 lžíce olivového olejeRybízová omáčka: 3 lžíce rybízového džemu, 100 ml vývaru, 2 lžíce medu, 20 ml whisky Jameson
Postup: Bylinky smícháme s olejem, whisky a pomerančovou kůrou, marinádou potřeme maso a necháme přes noc uležet v lednici.Naložená kachní prsa položíme na rozpálenou pánev kůží dolů a zprudka opečeme 3 minuty z každé strany. Lehce osolíme, přendáme i s výpekem do pekáče, pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 15 – 20 minut.Na stejné pánvi, na které jsme opékali kachní prsa, připravíme omáčku. (Pánev obsahuje zbytky výpeku, které dodají omáčce výbornou chuť). Pánev rozehřejeme, přidáme na ni rybízový džem, med, vývar, vaříme do zhoustnutí omáčky. Na závěr přidáme whisky Jameson a krátce povaříme.
Rib eye steak s dipem z hořčice
Suroviny pro 2 osoby: 2x rib eye steak, 2 stroužky česneku (rozmačkané), snítka rozmarýnu, sůl, pepř, olej, máslo (2 lžíce)Dip s hořčicí: 1 cibule, 2 lžíce rajčatového pyré, 2 lžíce cukru, ½ jablka, 40 ml whisky Jameson, 50 ml vody, 1 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce hrubozrnné hořčice, sůl, pepř, 2 lžíce oleje
Postup: Steaky opepříme a potřeme olivovým olejem. Pánev rozpálíme, položíme na ni připravené steaky, pečeme z každé strany 1-3 minuty, aby se maso zatáhlo.Na dopečení steaků použijeme troubu vyhřátou na 160 °C. Vložíme maso do trouby společně se snítkou rozmarýnu, česnekem a pečeme 4-10 minut, délka pečení závisí na výšce steaků a na tom, jak je chceme mít propečené. Na závěr maso dosolíme, přidáme plátek másla.Postup na dip: Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli, zasypeme cukrem, přidáme rajčatové pyré, nakrájené jablko, vodu a necháme provařit. Směs doplníme dijonskou hořčicí, sójovou omáčkou, whisky Jameson, povaříme, dochutíme solí a pepřem. Směs rozmixujeme do hladka, na závěr přidáme hrubozrnnou hořčici a promícháme.
Pomalu pečené vepřové maso s whisky
Suroviny pro 4 osoby: 1500 g krkovice z přeštického praseteMarináda: 1 lžíce římského kmínu, 1 lžíce sladké papriky, 2 lžíce uzené papriky, ½ lžičky chilli, 2 prolisované stroužky česneku, čerstvý tymiánBBQ omáčka: 1 cibule, 3 lžíce třtinového cukru, 3 stroužky česneku (prolisovaného), ½ lžičky chilli, 6 lžic rajčatového pyré, 2 lžíce rajčatového protlaku, 4 lžíce balzamikového octa, 3 lžíce sójové omáčky, 40 ml whisky Jameson, olej, sůlPříloha: bageta, hamburgerová houska, červená cibule
Postup: Ingredience na marinádu vložíme do mísy a promícháme. Maso potřeme ze všech stran, zabalíme do alobalu a necháme v lednici uležet, nejlépe přes noc.Na BBQ omáčku si připravíme pánev, na oleji necháme zesklovatět cibulku, přidáme prolisovaný česnek, rajčatový protlak a ostatní ingredience. Necháme vařit 15 minut.Troubu rozehřejeme na 160 °C, maso potřeme BBQ omáčkou, vložíme do pekáče s poklicí, pečeme cca 5 hodin. V průběhu pečení maso kontrolujeme, potíráme BBQ omáčkou.Maso vyndáme z trouby, pomocí vidliček natrháme na proužky a promícháme se zbylou omáčkou.Servírujeme s bagetou nebo s hamburgerovou houskou a červenou cibulí.
Pikantní 10 hodin sušené jerky
Suroviny: 1 kg hovězí svíčkové, 130 ml sójové omáčky, 130 ml worcesteru, 3 lžíce medu, 1 lžička mletého chilli, 5 stroužků česneku, 2 lžíce whisky, sůl, barevný pepř
Postup:  Maso rozdělíme na třetiny. Zabalíme do sáčku a dáme do mrazáku zmrznout, nesmí však zmrznout úplně. Bohatě bude stačit, když jej v mrazáku necháme 2 hodiny.Zmrzlé maso nakrájíme na tenké plátky. Čím tenčí budou, tím lépe a rychleji se budou sušit.V misce smícháme sójovou omáčku, worcester s medem, whisky, chilli a lisovaným česnekem. Podle chuti přidáme sůl a pepř. Marinádu zamícháme a uložíme do ní maso.Maso v míse zakryjeme potravinářskou fólií, necháme marinovat přes noc na minimálně 13 hodin.Troubu předehřejeme na 80 °C. Každý plátek masa napíchneme na špejli a zavěsíme na mřížku v troubě. Maso se takto nejlépe vysuší.Pod maso umístíme plech, který bude zachytávat šťávu. Maso pečeme 10 hodin, aby se dokonale vysušilo.
Kuřecí křídla s Tennessee Whiskey
Suroviny: tucet kuřecích křídel, olivový olej, mletý pepř, sůlOmáčka: 1 dcl Jack Daniel's Tennessee Whiskey, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 dcl kečupu, 1 lžíce bílého octa, 1 lžička worcesteru, 2 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce medu
Postup: Předehřejeme troubu na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem, kuřecí křídla promícháme ve velké misce spolu s olivovým olejem, solí a mletým pepřem. Rozložíme je na papír a pečeme přibližně 50 minut, dokud nejsou křupavá.Mezitím si připravíme sladkou omáčku. V menším kastrolu ohřejeme whisky, až bude horká, přidáme nasekanou cibulku s nakrájeným česnekem a mícháme, dokud vše nezměkne. Dále vmícháme kečup, ocet, worcester, třtinový cukr, rajčatový protlak a med. Přivedeme k varu a mícháme přibližně 10-15 minut, dokud omáčka nezredukuje a nezhoustne.Vytáhneme křidélka z trouby a ihned je potřeme omáčkou nebo ji využijeme jako dip. Podáváme s čerstvě opečenými bagetkami a domácím bylinkovým máslem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám