Hlavní obsah

Výzkum: bifidobakterie jsou pro zažívání nejlepší

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studie Ústavu preventivního lékařství Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně, která se zaměřila na přežívání jogurtových bakterií v zažívacím traktu, prokázala, že pokud jogurt obsahuje bifidobakterie, pak ty přežívají v zažívacím traktu o 72 procent lépe než běžné jogurtové kultury.

Foto: Profimedia.cz

Výzkum rovněž prokázal, že jogurty jsou poživatelné ještě zhruba pět dní po uvedené záruční lhůtě.

Článek

„Pokud jsou tato probiotika, tedy živé organismy, v jogurtu dodávána v dostatečném množství, zdravotní prospěch pro člověka je nejlepší,“ řekl Právu včera Martin Forejt z uvedeného ústavu.

Dodal, že bifidobakterie významně mohou pomoci nemocnému člověku, který se léčí antibiotiky. Tyto léky v zažívacím traktu v podstatě zničí všechny mikroorganismy a bifidobakterie v jogurtu je dokážou obnovit. Tím je rekonvalescence pacienta mnohem snazší a netrpí zažívacími problémy, jako je nadýmání, průjem nebo zácpa.

Požehnaný doplněk stravy

Výzkum také ukázal, že bifidobakterie na rozdíl od laktobacilů a dalších kultur obsažených v jogurtech příznivě ovlivňují kyselost ve střevě a produkují vitamíny B a K. Zvyšují také prokrvení střevní sliznice a zlepšují hybnost střeva. Vědci z toho vyvodili, že bifidobakterie mnohem více než ostatní bakterie pomáhají regulovat pomalé zažívání a měly by se tak stát denním doplňkem stravy.

Výzkum rovněž prokázal, že jogurty jsou poživatelné ještě zhruba pět dní po uvedené záruční lhůtě. Výrazně ale může klesnout garantovaný počet probiotik a změnit se může i chuť výrobku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám