Hlavní obsah

Všelék, který snižuje riziko předčasného úmrtí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte rádi pálivé jídlo? Pak pro vás mají lékaři z předních univerzit a vědci z celého světa dobrou zprávu. Jeho konzumací můžete předejít rakovině, ale také žít delší a kvalitnější život.

Foto: Profimedia.cz

Kapsaicin má podle lékařů a vědců zázračné účinky na lidský organismus.

Článek

Lékaři z Harvardovy, Yaleovy i Oxfordské univerzity potvrdili, že kapsaicin – pekelně pálivá látka v chilli a paprikách – je skutečně všelék. Chrání tělo před rakovinou, záněty, oxidativním poškozením a stárnutím i obezitou. Čínští vědci teď prokázali, že osoby konzumující kapsaicin denně žijí déle.

Riziko předčasného úmrtí na jakékoli příčiny je u nich výrazně nižší než u těch, kteří se chilli, cayennskému pepři a ostrým paprikám vyhýbají.

„Kapsaicin je bioaktivní látka, která působí proti obezitě, je antioxidantem, tlumí záněty a má protirakovinotvorné účinky,“ tvrdí vědci z Čínské akademie lékařských věd.

Riziko předčasného úmrtí na jakékoli příčiny je u osob konzumujících kapsaicin nižší o čtrnáct procent, pokud je srovnáme s těmi, kteří nekonzumují ostré a pálivé koření vůbec.

Při srovnání konzumace čerstvého a sušeného chilli je u čerstvého ještě o něco nižší riziko úmrtí na rakovinu, choroby srdce a diabetes.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám