Hlavní obsah

Všechny děti budou očkovány šetrněji

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Od roku 2006 budou všechny děti očkovány šetrněji. Do dvou let místo dosavadních 12 vakcín dostanou pouze čtyři, v nichž budou obsaženy všechny. Ve čtvrtek to prohlásil hlavní hygienik republiky Michael Vít.

Článek

"Očkování je pro děti mnohem méně zatěžující, protože snižuje množství vpichů, které děti musí při očkování absolvovat," sdělil Vít. Dodal, že tyto moderní vakcíny už se v Evropě používají a Česká republika k nim přistoupí od roku 2006. Jestliže dosud vakcíny pro děti stojí ročně 250 miliónů korun, zavedením moderní tzv. hexavakcíny to bude zhruba o 40 procent víc.

"Neviděl bych to ale jako žádnou tragédii. Vždyť z hlediska celkových nákladů na zdravotnictví jde o 0,3 procenta. A tento stát je schopen nalézt tyto peníze."

Stejného názoru je i praktická lékařka doktorka Hana Cabrnochová, která má s očkováním dětí bohaté zkušenosti.

"Vyspělé státy Evropy už tyto vakcíny mají a my patříme z hlediska ochrany dětí očkováním k evropské špičce. Navíc 99 procent obyvatel se domnívá, že děti by dál měly být očkováním chráněny. Zbylé jedno procento je proti očkování. Pokud ale maminkám v ordinaci význam očkování dobře vysvětlíme, většinou i ony dají své dítě očkovat."

Pandemie zatím nehrozí

Hlavní hygienik republiky Michael Vít uvedl, že chřipková epidemie obrovského rozsahu, tedy pandemie, ani běžná chřipková epidemie zatím České republice nehrozí. Situace je klidná nejen v ČR, ale i v Evropě.

"Stoupá však počet úmrtí na ptačí chřipku, a to v jihovýchodní Asii. Pokud by se ptačí virus s lidským zkombinovaly, pak by to mohlo znamenat pandemii," upozornil Vít.

Dodal, že i v očkování proti chřipce, které je v České republice velmi nízké a zasahuje jen 7 procent populace, se připravují změny. Až dosud praktičtí lékaři nahlásí své chronicky nemocné starší pacienty, nárokují na ně vakcíny a tito pacienti mají očkování zdarma. "Máme připraveno půl miliónu dávek. Pokud nebudou stačit, doobjednáme další," řekl Vít.

Zřejmě od příštího roku by ale očkování starších chronických pacientů mělo být už automatické na základě zdravotního pojištění. Tito lidé už by tedy nebyli odkázáni pouze na nárokování vakcín od svých praktických lékařů, ale automaticky by chřipkovou vakcínou byli ze zákona chráněni.

Reklama

Související témata:

Související články

Alternativní očkování dětem uleví

Očkování, které je nedílnou součástí preventivní péče o děti a dorostu, mnohdy provázejí nežádoucí reakce, kterým lze zabránit alternativními vakcínami. Před...

Výběr článků

Načítám