Hlavní obsah

Vonné tyčinky způsobují rakovinu plic stejně jako cigaretový kouř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KODAŇ

Časté a pravidelné pálení vonných tyčinek může být pro někoho příjemné, ale ze zdravotního hlediska velmi nebezpečné. Podle dánských odborníků se totiž dlouhodobá a pravidelná inhalace kouře z vonných tyčinek rovná rizikem vdechování cigaretového kouře. A ten, jak je dobře známo, způsobuje rakovinu dýchacích cest.

Článek

Dánové prokázali zvýšené riziko onemocněním rakovinou plic a dalších částí dýchacích cest při dlouhodobém inhalování kouře z tyčinek. Analýza kouře z vonných tyčinek prokázala, že obsahuje stejné karcinogeny jako kouř tabákový.

Jeppe T. Friborg z kodaňského Institutu Statens Serum nedoporučuje, aby lidé používali vonné tyčinky v obývacích pokojích, kde dlouho pobývají.

Pravidelná a dlouhodobá inhalace zdvojnásobí riziko

Pravidelná a dlouhodobá inhalace kouře z tyčinek téměř dvojnásobí riziko nádoru buněk horních cest dýchacích – nosní sliznice, jazyka, úst a hrtanu.

Riziko lze snížit výrazně tím, že v přítomnosti kouře z tyčinek nepobývá člověk dlouho a místnost, kde se tyčinky pálí, dobře větrá. Je třeba také vsadit na kvalitní tyčinky, ty levnější jsou z hlediska karcenogenity horší.

Závěry studie budou publikovány v říjnovém čísle odborného časopisu Cancer.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám