Hlavní obsah

Někteří lidé jsou imunní vůči alkoholu - můžou za to jejich geny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIVERPOOL

Jsou lidé, kterým ani značné množství alkoholu příliš nezamotá hlavu a netrpí nutkáním tancovat na stole nebo falešně vyřvávat odrhovačky. Ukazuje se, že za to může nikoliv jejich sebeovládání, ale genetická výbava.

Článek

Tento druh pijáků má i menší sklon k druhům rakoviny, které jsou s alkoholem často spojovány. Mohou za to dva geny, díky kterým se alkohol z těla rychleji vyplavuje.

Lidé, kteří mají jeden z těchto genů, mají poloviční riziko než zbytek populace, že se u nich objeví rakovina úst, hrdla či hrtanu. Jak uvádí list The Metro, v Británii má tento gen nazvaný ADH7 kolem dvaceti procent lidí. Pět procent lidí má i druhý ochranný gen - ADH1B.

Jak uvádí Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny, tento objev by mohl vést k vývoji léků, které potlačují následky pití alkoholu. Její mluvčí však současně varuje:

"Rádi bychom zdůraznili, že to neznamená, že by lidé mohli pít přes míru a nepodstupovat žádné riziko. Tyto genetické varianty jsou vzácné a ani lidé, kteří tyto ochranné geny mají, nejsou vůči vlivům alkoholu zcela imunní."

Reklama

Související témata:

Související články

Jak co nejlépe zvládnout letní kocovinu

Máme sucho v ústech, hlavu jako střep a žaludek nám dělá kotrmelce. Po bujarých oslavách na letní dovolené, u táboráků nebo na diskotékách trápí řadu lidí...

Alkohol za volantem letos zabil již 14 lidí

Do konce května letošního roku dopravní policisté vyšetřovali 2795 nehod zaviněných opilými řidiči. Zahynulo při nich 14 lidí a 1090 bylo zraněno. Ve srovnání...

Víno a destiláty do PET lahví nepatří

Lidé si čím dál častěji nechávají nalévat sudové víno do PET lahví. Je to levné a praktické. Navíc ho můžete snadno skladovat i v lednici. Naprostá většina...

Výběr článků

Načítám