Hlavní obsah

Vitamín C - spojenec proti chřipce a virózám

Právo, Ivana Červená

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Tlak chřipkové epidemie a zimních viróz dosáhne v nadcházejícím období vrcholu. Přesto existuje relativně levný způsob, jak se s infekcemi úspěšně poprat. Zázračným prostředkem je všem dobře známý vitamín C, který existuje v různých podobách. Hlavní rozdíl spočívá ve formě, kterou si člověk vybere.

Foto: Petr Štrympl

Horkýže Slíže v klubu Doma - Ústí nad Labem 2011

Článek

Odborníci tvrdí, že tzv. přírodní céčko bývá výhodnější než synteticky vyrobené, i když je dražší. Ve svých hlavních nosičích, ovoci a zelenině, je totiž zabudováno do komplexu doprovodných látek, jež podporují jeho příjem do lidského organismu.

Šedesát miligramů denně - to je základní údaj, který by si měl každý z nás pamatovat. Jedná se o denní dávku vitamínu C doporučenou zdravotníky pro zdravého dospělého člověka.

V době chřipkových epidemií, při prvních náznacích nemoci, ale i při extrémních výkonech a jiných zdravotních zátěžích organismu, bývá nutné příjem tzv. céčka zvýšit, a to až trojnásobně. Optimální je pak rozložit dávku do celého dne.

Přírodní nebo umělý

Pokud by spotřebitel hledal nějaký rozdíl ve složení vitamínu C z přírodních zdrojů a synteticky připraveného, šlo by o pátraní marné. Chemicky se vždy jedná o shodnou kyselinu L-askorbovou. Vláknina, voda obsažená ve šťávě, organické kyseliny a cukry tvoří však další doprovodné látky v ovoci a zelenině, které využití přijatého céčka urychlují a podporují. Nehledě na jejich vlastní výživový a energetický přínos pro organismus. Význam vitamínu je pak umocněn i tím, že si jej lidské tělo nedokáže samo vyrobit, a proto se musí přijímat v potravě.

Zbytečné předávkování

Zdravým jedincům nemůže několikanásobné zvýšení denní doporučené dávky uškodit, je ovšem úplně zbytečné. Nevyužitý vitamín se totiž stejně vyloučí v moči. Ovšem u citlivých osob nebo alergiků dokáže nadbytek céčka vyvolat nepříznivou, například kožní reakci.

Větší pozornost je rovněž vhodné věnovat příjmu vitamínu C během dne. Optimální bývá rozložení do intervalů po šesti hodinách, neboť právě v tomto čase probíhá jeho vstřebávání. Mezi laickou populací se také málo ví, že na větší dávky tohoto vitamínu by neměli zapomínat lidé nemocní cukrovkou (trpí jeho nižší hladinou v krvi), starší lidé, kuřáci, ale také osoby pracující v silně stresovém prostředí. Podle odborných studií dokáže extrémní rozčilení jednorázově odčerpat z organismu více než tisíc miligramů vitamínu C.

Více úloh najednou

Vitamín C neplní v lidské výživě jen svou nejznámější funkci - totiž prevenci infekčních chorob. Obecně také posiluje imunitu, příznivě působí jako štít proti kardiovaskulárním a nádorovým onemocněním, protože odstraňuje z těla nebezpečné volné radikály. Navíc dokáže zvyšovat mozkovou činnost, chránit organismus před účinky záření, alergenů a dalších škodlivých látek.

Vitamín C urychluje obnovu buněk v těle. Výčet jeho funkcí není úplný, protože je omezen úrovní současného vědeckého poznání. Na další příznivé účinky vitamínu C se však v budoucnu rozhodně ještě přijde.

Pestrá paleta zdrojů

Vyslyší-li člověk výzvu zdravotníků a bude-li své tělo patřičně zásobovat vitamínem C, nabízí se mu pestrý výběr možností. K pokrytí denní dávky postačí například větší grapefruit, sto gramů kysaného zelí, jedna velká či dvě střední papriky nebo jedna tableta.

"Vysoký obsah nalezne v ovoci a zelenině, které byly vypěstovány pod přímými slunečními paprsky. V zimním období tedy z dovozu z jižních zemí. Ale dostatečný přísun může člověk získat rovněž z domácích zdrojů. Často nedoceněnou vitamínovou bombou je například obyčejné kysané zelí," doporučuje odborný poradce pro životní styl ing. Ivan Mach.

Reklama

Související témata:

Související články

Nadbytek vitamínu A ohrožuje těhotné

Mrkev podporuje dobrý zrak. To ví skoro každý. Že je také výbornou prevencí proti některým druhům rakoviny, zjistí už jenom někdo. Důležitou informaci,...

Vitamín B12 napomáhá při léčbě depresí

Vitamíny skupiny B hrají významnou roli při léčbě depresivních onemocnění, která se běžně léčí antidepresivy. Finští lékaři nedávno zjistili, že úspěšnost...

Výběr článků

Načítám