Hlavní obsah

Vědci objevili látku, jež může bránit přenosu viru HIV

ŽENEVA

S novou molekulou, která by mohla zabránit přenosu viru HIV smrtelné choroby AIDS, aniž by bylo nutno použít prezervativ, přišli vědci z lékařské fakulty v Ženevě.

Foto: Aleš Plevka

Štědrovečerní náměstí Přátelství v Habartově

Článek

Mikrobicidní molekula označená jako PSC-Rantes může být použita v podobě pěny nebo krému a aplikována na sliznici pohlavních orgánů, čímž zabrání proniknutí viru HIV do těla při sexuálním styku, uvedl dnes profesor Robin Offord, který stál v čele výzkumu spolu s doktorem Oliverem Hartheym.

Molekula byla testována v podobě roztoku u třicítky opic v laboratoři v americké Louisianě. "Poprvé jsme mohli konstatovat, že biologická látka ochránila všechny jedince skupiny vystavené nákaze," řekl agentuře AFP profesor Offord, jehož studii zveřejní v pátek americký vědecký časopis Science.

Testy na lidech do roka

Testy na lidech by se mohly uskutečnit do roka, dodal vědec. Očekává však, že se tento způsob ochrany rozšíří teprve za mnoho let. Tým vědců doufá, že nová látka umožní účinně bojovat proti epidemii v rozvojových zemích, kde je zaznamenáváno nejvíce nových případů AIDS a kde muži příliš často prezervativy odmítají.

"Je-li prezervativ k dispozici, je lépe použít ochrannou látku jako doplněk," zdůraznil profesor Offord. "Uvědomujeme si však, že v mnoha regionech není prezervativ reálné řešení; v tom tkví právě výhoda této látky, že její použití plně závisí na ženě," dodal. Produkt je vyroben tak, že je účinný i ve velmi malém množství. "Kdybyste hodili pár hrstí naší látky v podobě pudru do olympijského bazénu, zabránila by voda přenosu viru na buňky ve zkumavkách," uvedl vědec.

U živých tvorů je však nezbytné mnohem větší množství, což vede k tomu, že cena látky je vysoká. Produkt by však měl být přístupný co největšímu počtu lidí v chudých zemích. Univerzita v Ženevě doufá, že její výzkum povede k soupeření s dalšími ústavy a postupně se tak podaří vyrobit látku účinnou a levnou. Ve světě je v současnosti nakaženo 43 milionů lidí; přes 25 milionů již na tuto nemoc zemřelo.

Reklama

Související témata:

Související články

Multivitamin zpomaluje rozvoj viru HIV

Multivitaminové tablety, vynález minulého století, zažívá opět své zlaté časy. Vědci totiž potvrdili, že rozvoj viru HIV v těle nakaženého člověka se zpomaluje...

Bavorsko elektrifikuje železnici na Cheb

Bavorsko se přece jen chystá elektrifikovat železnici z Norimberku směrem na Drážďany, včetně odbočky na Marktredwitz a Cheb. Karlovarský kraj se opět stane...

Výběr článků

Načítám