Hlavní obsah

Včasná laserová léčba oka dokáže předejít poškození zraku u diabetiků

Právo, Petr Veselý

„Převážnou část těžkých postižení zraku, která způsobí cukrovka, můžeme odvrátit včasnou laserovou léčbou oka,“ říká MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky DuoVize v Praze.

Článek

Mluví o zhruba 80 až 90procentní úspěšnosti tohoto zákroku. Diabetik však musí přijít včas. Pokud mu ošetření laserem předepíše lékař, zdravotní pojišťovny ho plně hradí. Diabetici však o tom málo vědí.

Nejčastější příčina slepoty

Diabetická retinopatie, tedy poškození očního pozadí, bývá jednou z nejčastějších komplikací cukrovky. Objevuje se u diabetiků, kteří mají špatně kompenzovanou hladinu krevního cukru. Dochází u nich ke zrychlenému kornatění drobných cév, a tedy i k horšímu prokrvení očního pozadí (sítnice), díky kterému vidíme. Jiným typem potíží je ten, že cévy netěsní. Propouštějí tekutinu a ta vyvolává otok sítnice.

Foto: Profimedia.cz

Takhle vypadá retinopatie v optice vyšetřovacího přístroje.

Obě dvě komplikace postupně ničí zrak. Někdy zasáhnou i makulu, tedy centrum ostrého vidění. Lékaři v takovém případě mluví o diabetické makulopatii.

Oko se snaží bránit tím, že podporuje růst nových cév. Ty jsou ale nekvalitní, praskají, mohou vážně krvácet, způsobit odchlípnutí sítnice a další vážné problémy.

„Cukrovka je v průmyslově vyspělých zemích nejčastější příčinou slepoty u lidí v produktivním věku, tedy mezi 20 až 65 lety,“ zdůrazňuje primářka Valešová.

Nečekat na příznaky

Postižený člověk dlouho nepociťuje žádné příznaky. Ve chvíli, kdy je pociťovat začne, bývá stav vážný a někdy dojde ke škodám, které se už nedají napravit. Ne každý má to štěstí jako padesátník, kterého jeho diabetolog poslal k doktorce Valešové. Zjistila, že přišel za pět minut dvanáct. Tedy těsně před tím, než by u něj vypukla diabetická makulopatie.

Pomocí laseru „zkoagulovala“, tedy „zatavila“ nebo „zajizvila“ poškozené cévy, podobně jako se to dělá třeba u křečových žil. Zákrok proběhl úspěšně. Díky dalším opatřením se podařilo velice významně zabrzdit kornatění cév. A s očima už vážné potíže neměl až do konce života.

Nejpřesnější ukazatel krevního cukru

Ošetřit („koagulovat“) postiženou sítnici pomocí laseru má smysl u pokročilejších stadií diabetické retinopatie. „Nezlepší to sice vidění postiženého člověka, ale zpomalí další postup nemoci,“ vysvětluje MUDr. Valešová. „To znamená, že lékař zajizví ty části sítnice, které jsou neprokrvené, a zabrání prosakování krve z cév.“

Laser samozřejmě není samospasitelným zázrakem, který zachrání vše. Prvotní je, aby diabetik udržoval v potřebné hladině krevní cukr (normální hodnota je 5,5 mmol/l) a vyvaroval se jeho častému, a hlavně dramatickému vzestupu i pádu. Nejvýmluvnějším ukazatelem, jak se mu to daří, je „dlouhý cukr“, tedy glykovaný hemoglobin. Ukazuje jeho průměrnou hodnotu za poslední 2 až 3 měsíce.

Foto: Profimedia.cz

Rozumné množství cukrů, třeba z ovoce, dodává energii a snižuje tedy únavu.

U zdravého člověka se pohybuje v rozpětí od 2,8 do 4 %. Dobře léčený diabetik by neměl překročit 4,5 %. Čím je tato hodnota vyšší, tím víc ho ohrožuje vznik diabetických komplikací jako třeba infarkt a další nemoci srdce, ale také retinopatie, poškození ledvin, zhoršená citlivost kůže, tedy nervů, diabetická noha a tak dál.

Zdánlivé banality

Kromě glykemie musí mít cukrovkář v normě cholesterol (4,8 až 5 mml) a krevní tlak (nesmí přesahovat hodnoty 140/90 mmHg, ideálních je 120/80 mmHg). Pokud to zvládne, zabrání nejen vzniku retinopatie, ale i dalším následkům diabetu. Takhle ukázněných je však jen málo diabetiků. O to přísnější pak na sebe musí být po laserovém zákroku. Jinak rozvoji cévních potíží v oku i jinde nezabrání.

Záchranný padák preventivních prohlídek

Každý diabetik by měl jednou za rok zajít také na preventivní prohlídku očí. I když se u něj neprojevily žádné změny zraku a nemá žádné potíže s viděním. Lékař si pomocí mikroskopu prohlédne nejprve přední část oka, jestli se tam nevytvořily nové nekvalitní cévy, o kterých tu byla řeč. Také pacientovi změří nitrooční tlak. Pak mu rozkape oko, aby se mu rozšířila zornice a mohl si dobře prohlédnout celou sítnici. Potom vyšetří oční pozadí.

Pokud najde problémy, doporučí další léčbu, případně ošetření laserem. U sporného nálezu sáhne po fluorescenční angiografii: vyšetření, při kterém se do cév vstříkne kontrastní látka. Ta viditelněji zobrazí možné potíže.

Hubnutí jako lék

Většinu diabetiků trápí nadbytečná kila, která zhoršují stav jejich nemoci. Zhubnout mohou za pomoci obezitologů nebo v dobrých kurzech hubnutí. Třeba společnosti STOB. Ta se snaží o komplexní přístup (jídelníček, vhodný pohyb a zvládání emocí).

Viewegh pro čtenáře se špatným zrakem

Vedle retinopatie je jednou z nejčastějších příčin poškození zraku degenerace žluté skvrny a šedý i zelený zákal. Symbolickým dárkem všem, kteří špatně vidí a nemohou si číst, ale rádi by to dělali, je vydání tří povídek o lásce od Michala Viewegha ve zvukové podobě.

Jejich vydání podpořila firma Bausch Klasické CD je k dispozici ve veřejných knihovnách, domovech důchodců, školách a v organizacích pro nevidomé po celé ČR.

Kdo chce, může si je také stáhnout ve formátu MP3 z www.ocuvite.cz (vpravo dole klikněte na audioknihu).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám