Hlavní obsah

Varovné signály, které upozorňují na nízkou hladinu testosteronu

Novinky, das

Testosteron je hormon, který se tvoří v mužských varlatech, kde stimuluje produkci spermií, podporuje mužskou sexuální touhu a také pomáhá budovat svalovou a kostní hmotu. Produkce tohoto hormonu přirozeně klesá s věkem, ovšem jen velmi pozvolna. Jakmile dojde k vyššímu poklesu, se stářím to nemá nic společného. Jedná se o tzv. hypogonadismus (genetickou či získanou poruchu pohlavních orgánů).

Foto: Profimedia.cz

Muži s nízkou hladinou testosteronu si dost často stěžují na extrémní únavu a celkový pokles energie.

Článek

Nízké sexuální libido

Testosteron velmi významně ovlivňuje sexuální touhu u obou pohlaví. Pokud přirozeně klesá produkce hormonu, libido se mírně snižuje a žádný velký problém nenastává. Jen u žen může docházet ke změně nálad, pocení a dalším projevům spjatým s ženskou menopauzou. Když ale sexuální touha u mužů výrazně poklesne, je dobré situaci okamžitě řešit, nejlépe návštěvou u urologa.

Problémy s erekcí

Testosteron sám o sobě nezpůsobuje erekci, ale stimuluje receptory v mozku, které produkují oxid dusný, jenž pomáhá vyvolávat erekci. Když se hladina testosteronu výrazně sníží, dochází k nižší stimulaci a nastávají problémy s erekcí. Nicméně poruchy erekce mohou způsobovat i další faktory, proto je velmi důležité řešení problému neodkládat a podstoupit krevní testy, které zjistí, zda za problémem skutečně stojí nízká hladina testosteronu, či něco jiného.

Nedostatek semenných tekutin

Testosteron velmi významně ovlivňuje i produkci semenných tekutin, jež pomáhají s pohyblivostí spermií. Čím více tedy muž testosteronu má, tím více se vyrábí spermií i tekutiny, a naopak čím méně jej má, tím k nižšímu výronu semene a také k nižší pohyblivosti spermií při ejakulaci dochází. V důsledku toho se omezuje i plodnost.

Ztráta vlasů

Testosteron také ovlivňuje tvorbu a růst vlasů včetně veškerého ochlupení. Stárnutím muži mohou začít plešatět, nicméně chlupy na těle i tváři zůstávají. Pokud je úbytek testosteronu způsoben jiným problémem, dochází obvykle ke ztrátě veškerého ochlupení.

Únava a nedostatek energie

Muži s nízkou hladinou testosteronu si dost často stěžují na extrémní únavu a celkový pokles energie, přestože mají dostatek spánku a jinak nestrádají. Muži tak mají dost často problém dokopat se do jakékoliv aktivity.

Ztráta svalů 

S věkem může samozřejmě dojít ke ztrátě svalové hmoty. Nicméně tento stav jde ještě pomocí silového tréninku zvrátit. Pokud se jedná ale o jiný problém způsobující pokles testosteronu, silový trénink sám o sobě nic nezmění, dokud nedojde ke kompletnímu vyřešení hormonální nerovnováhy.

Tloustnutí

Je obecně známo, že u mužů s nízkou hladinou testosteronu dochází k nárůstu tělesného tuku. Vědci sice ještě přesně nevědí, proč tomu tak je, nicméně o vlivu tohoto hormonu na způsob ukládání tuku v těle není pochyb. Takto nemocné muže dost často trápí i tzv. gynekomastie (zvětšení prsou).

Snížení kostní hmoty

Osteoporózou trpí především ženy, nicméně pokud u muže dojde k problému s hladinou testosteronu, může toto onemocnění vypuknout i u nich. Proto jsou i starší muži tolik náchylní ke zlomeninám, stejně jako muži s hormonální nerovnováhou.

Výkyvy nálad

Stejně jako ženy v menopauze i muži s velmi nízkou hladinou testosteronu trpí na náladovost a sklony k depresi. A mnohdy je to naprosto zbytečné. Pokud svůj stav začnou okamžitě řešit, velmi záhy mohou mít po problému.

Reklama

Související témata:

Související články

Muži se chtějí milovat ráno, ženy večer

Obecně jsou muži nejvíce náruživí po ránu a ženy mají zase romantické choutky večer, kdy přijdou z práce a v klidu se upraví? Je vhodné domluvit se na nějakém...

Výběr článků

Načítám