Hlavní obsah

Ztrátu mužského libida může způsobit pokles hladiny testosteronu

Novinky, das

O hormonálních změnách, které doprovázejí stárnutí ženy, se toho ví mnoho. O mužích se v této souvislosti tolik nemluví, i když i oni mají své roky, kdy se přestanou cítit ve své kůži - jsou unavení, bez energie a také bez chuti na sex, o který postupně ztrácejí zcela zájem.

Foto: Profimedia.cz

Nízká hladina testosteronu může za celou řadu problémů.

Článek

I muži tedy mají své klimakterium, kdy jejich pohlavní orgány začnou tvořit méně testosteronu, což se začne projevovat na jejich fyzičce, vzhledu, ale i chuti na sex a celkovém zdraví. Obvykle se tak děje po 60. roku věku, ale u někoho může ten okamžik nastat i mnohem dříve.

Na rozdíl od žen probíhá toto období u každého muže zcela individuálně. Zatímco jeden muž ztratí zájem o sex úplně, u jiného se pouze sníží jeho sexuální výkonnost a další potřebuje při pohlavním styku delší nebo intenzívnější dráždění. Někdo může zažívat slabší orgasmus anebo díky silnější stimulaci naopak daleko bouřlivější, u jiného se sníží jen frekvence milování.

Testosteron neovlivňuje jen sexuální funkce

Výzkumy ale naznačují i optimističtější stránku andropauzy. Někteří muži v tomto období nejsou tak výkonní jako v dobách jejich největší sexuální aktivity, ale mnohem intenzívněji sex vnímají a prožívají. Mužský přechod tedy rozhodně neznamená konec milování.

Testosteron ale neovlivňuje jen sexuální funkce. Pokud klesá, snižuje i citlivost tkání na inzulín. To může zvýšit riziko vypuknutí cukrovky 2. typu. Také se zvětšuje ukládání tuku na břichu a uvnitř břicha, což je významný rizikový faktor infarktu a dalších kardiovaskulárních chorob. Zároveň dochází k poklesu svalové hmoty a zvyšuje se riziko řídnutí kostí.

Jelikož testosteron významně působí i na centrální nervovou soustavu a poznávací funkce, může se při jeho nižší hladině zhoršovat i paměť, schopnost soustředit se, vstřebávat informace, analyzovat je apod. Muži mohou být v tomto období také podrážděnější a náladoví. Dochází tak kolem nich ke spoustě sporů a nepříjemných situací.

Včasná léčba může pomoci

Pokud lékař pomocí vyšetření zjistí, že příčinou vzniklých potíží je pokles hladiny testosteronu, lze nápravu zajistit hned několika způsoby.

Muž by měl začít změnou jídelníčku a pak přírodními preparáty, které dokážou přímo ovlivnit tvorbu testosteronu, ale i svalové hmoty, a příznivě působit na celkové zdraví jedince. Výborně pomáhá i dostatek pohybu.

Pokud problém přetrvává, pak na řadu přichází léčba pomocí hormonů. Tyto léky ale může předepsat jen lékař a mají i značná omezení. Nesmějí je užívat například muži s prodělanou rakovinou prostaty nebo zhoubným nádorem prsu, ale ani muži se špatnými jaterními testy (po žloutence, mononukleóze, s tvrdnutím jater apod.), případně s poruchou srážlivosti krve. Pánové, kteří si testosteron seženou načerno přes internet, se proto pouštějí do riskantní hry se svým zdravím.

V každém případě je dobré zmiňované problémy začít včas řešit a nesmiřovat se s tím, že tyto problémy k věku patří. Není to pravda. Už při podání přírodních přípravků se mužům může značně ulevit. Většina mužů ožije, zmizí jejich depresivní nebo melancholická nálada, získají energii a celkově se cítí lépe.

Reklama

Související články

Faktory, které lidem snižují libido

Ne vždy je chuť na milostné sblížení tak velká, jak by v danou chvíli, s ohledem na chtíč partnera, měla být. Jenomže pokud má sexuální apetit jednoho...

Jídla, která negativně ovlivňují libido

O známých i těch méně populárních potravinách, které se považují za přírodní afrodiziaka, se toho už napsalo mnoho. Ale co teprve o jídle a potravinách, které...

Výběr článků

Načítám