Hlavní obsah

Vápník ve formě potravinových doplňků zvyšuje riziko infarktu až o třetinu

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osteoporóza, neboli řídnutí kostí. S touto diagnózou se setkává stále více starších lidí. Při onemocnění kostní tkáně dochází ke zvýšené křehkosti kostí. Ty jsou pak nejen náchylnější ke zlomeninám, ale i bolestivější při jakékoli zvýšené aktivitě. Stav je nejčastěji způsoben nedostatkem vápníku. Při jeho doplňování by si ale lidé měli dávat pozor. Při konzumaci různých doplňků totiž hrozí podle odborníků zvýšené riziko infarktu, a to až o 30 procent.

Foto: Profimedia.cz

Vápník ve formě rozpustných tablet či léků je vhodnější nahradit vyváženou stravou.

Článek

Podle studie, uveřejněné v British Medical Journal, nejsou tyto doplňky prý příliš efektivní ani při prevenci zlomenin. Vyplynulo to z jedenácti nezávislých testů.

Odborníci vzhledem k možným zdravotním rizikům proto doporučují, aby lidé získávali více vápníku úpravou jídelníčku, než tak, že sáhnou po jednodušším řešení v podobě tablet. Riziko bylo prokázáno u mužů i žen (především u jedinců se srdečními potížemi), bez ohledu na věk či typ daného doplňku.

Přesný důvod rizika není znám, ale odborníci mají za to, že dávky vápníku cirkulující v krvi mohou vést ke kornatění tepen, cituje server BBC.

Doktorka Alison Avenellová z univerzity v Aberdeenu, která je autorkou průzkumu společně s kolegy z Nového Zélandu, uvádí, že vápníkové doplňky mají navíc pouze omezenou účinnost při prevenci zlomenin, a to především ve srovnání s ostatními možnými druhy léčby.

"Lidé by měli zvážit riziko spojené s užíváním těchto doplňků vzhledem ke svému stavu a raději celou věc konzultovat s lékařem," dodala.

Zároveň dodává, že se výsledky průzkumu nemusejí automaticky vztahovat i na mladší jedince, kteří takto vápník užívají.

Pestrý jídelníček je základ

U dospělých se doporučuje dávka vápníku kolem 700 mg za den, a to nejlépe v podobě mléka, sýrů a zelené listové zeleniny.

Při konzumaci stravy bohaté na vápník navíc prý nehrozí žádné zvýšené riziko, jako je tomu u zmiňovaných doplňků.

Doktorka Claire Bowringová z National Osteoporosis Society uvádí: "U nás vždy lidem doporučujeme získávat potřebnou dávku vápníku pomocí vhodné stravy. Pokud to budete dodržovat, a k tomu navíc máte přiměřené množství vitamínu D ze slunečního záření, nebudete žádné takové doplňky stravy vůbec potřebovat."

Reklama

Související témata:

Související články

Vědci objevili pátou chuť

Američtí vědci objevili u myší schopnost vnímat chuť vápníku. Vzhledem k tomu, že tito hlodavci mají podobné geny jako lidé, předpokládá se, že i člověk dovede...

Osteoporóza aneb tichý zloděj kostí

Osteoporóza je jednou z nejvýznamnějších civilizačních chorob. Jedná se o onemocnění kostí charakteristické takzvaným řídnutím. Snižuje se kostní hmota, kosti...

Jak si poradit s výběrem doplňků stravy

V lékárnách se vedle léků prodávají také doplňky stravy. Na klouby, prostatu, klimakterium, povzbuzení imunity a tak dál. Vybrat si opravdu dobrý, nebo dokonce...

Výběr článků

Načítám