Hlavní obsah

Vakcína proti rakovině děložního čípku zároveň chrání muže proti rakovině penisu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Sexuální cestou přenosný virus, který způsobuje rakovinu děložního čípku, je odpovědný také za polovinu případů rakoviny penisu. Informaci zveřejnili španělští vědci v nejnovějším čísle britského odborného periodika Journal of Clinical Pathology. Uvedli tam také, že vakcína proti rakovině děložního čípku je zjevně účinná i proti mnohem vzácnější rakovině penisu.

Foto: Profimedia.cz

Rakovinu děložního čípku způsobují kmeny sexuálně přenosného papilomaviru. Odborníci zjistili, že stejné kmeny tohoto viru způsobují i vzácnější rakovinu penisu. Vakcína je proto vhodná nejen pro dívky, ale i pro chlapce, ta se ale velmi málo využívá.

Článek

Rakovina penisu je v České republice relativně vzácný zhoubný nádor. Podle České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně se rakovina penisu objevuje ročně u 70 až 80 mužů. V některých částech světa jako je Afrika či Asie jde však o velmi častou formu nádorových onemocnění.

A je to způsobeno především nedostatečnou hygienou. Pod předkožkou penisu u každého muže vzniká bělavá hmota tzv. smegma. Pokud se toto smegma nechá pod předkožkou hromadit a neodstraňuje se, může to u některých jedinců vést ke vzniku rakoviny.

Velmi výbornou prevencí proti tomuto onemocnění je tedy i obřízka, při které se odstraní předkožka, jež překrývá riziko vzniku rakoviny. Žalud se tak obnaží a mnohem lépe se udrží jeho hygiena.

Významnou roli hraje i papilomavirus

Podle vědců z Katalánského onkologického institutu v Barceloně téměř polovina všech onemocnění rakovinou penisu souvisí s lidským papilomavirem. Z jejich výzkumu vyplynulo, že rakovinu způsobují stejné kmeny papilomavirů (16 a 18) jako rakovinu děložního čípku.

Proto je očkování proti sexuálně přenosnému lidskému papilomaviru vhodné i pro muže. V České republice se očkuje už dva roky, hlavně dívky, ale i chlapci od devíti do 15 let. Možnosti očkování chlapců se využívá jen málo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám