Hlavní obsah

Vaginální atrofie trápí ženy nejen v menopauze

Novinky, Alžběta Dytrychová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi intimní témata, o kterých se ve společnosti příliš nemluví, můžeme zařadit i vaginální atrofii. S tímto zdravotním problémem se setkávají ženy, které jsou v přechodu, avšak ve výjimečných případech může vaginální atrofie potrápit i mnohem mladší ženy.

Foto: Profimedia.cz

Vaginální atrofie

Článek

Lidské tělo se neustále mění. Jenom sotva budeme v pětatřiceti vypadat stejně jako na fotografii z maturitního večírku. Kromě vizuální stránky ale dochází ke změně i uvnitř našeho těla.

Ženy zaznamenají největší změny při dospívání a následně během menopauzy. A právě menopauza jde ruku v ruce s vaginální atrofií, která podle časopisu Journal of Menopausal Medicine postihuje 45 % žen.

Zrádný estrogen

Vaginální atrofie úzce souvisí s produkcí hormonu estrogenu. Pokud tělo neprodukuje dostatek estrogenu, dochází ke ztenčení, vysušení a zánětu vaginálních cest.

Tento zdravotní problém, který ve většině případů postihuje ženy během menopauzy, můžeme označit za vaginální atrofii či vulvovaginální atrofii. Nutno podotknout, že nižší produkce estrogenu se týká i žen po porodu.

Jak menstruace ovlivňuje zdraví ženy

Zdraví

Dobrou zprávou je, že vaginální atrofii lze poměrně snadno odhalit. „Existuje velké množství příznaků, mezi které patří vaginální pálení, suchost či změna vaginálního výtoku. Můžete si také všimnout, že kůže kolem vaginálního otvoru je podrážděná a bolestivá,” vyjmenovává příznaky gynekoložka Shree Dattouová a dodává, že dalším znakem vaginální atrofie je nepříjemný a bolestivý sexuální styk.

U některých žen se mohou objevit i potíže s močením, konkrétně časté chození na toaletu či pálení.

Když jdete vaginální atrofii naproti

Menopauze se jenom sotva vyhneme, přesto můžeme udělat pár věcí proto, abychom příchod vaginální atrofie oddálily, případně mu zcela zamezily.

„Větší riziko vaginální atrofie vidíme u žen, které kouří a nejsou sexuálně aktivní,” říká gynekoložka Shree Dattouová.

Zároveň si s poklesem hladiny estrogenu zahrávají ženy, které užívají hormonální antikoncepci.

Syndrom neklidného přirození znepříjemňuje život mnohých žen

Zdraví

Neoddalujte návštěvu gynekologa

Pokud máte podezření, že vaginální atrofie je i váš problém, pak se rychle obraťte na gynekologa.

„Je důležité, abyste se s gynekologem o vaginální atrofii pobavila včas, jedině tak zabráníte zhoršení příznaků,” tvrdí gynekoložka Shree Dattouová pro Red Online.

Většina gynekologů během prohlídky provede pánevní vyšetření, případně test moči nebo zkoušku rovnováhy kyseliny.

Následně přichází na řadu samotná léčba. Nejčastěji se jedná o estrogenovou terapii. Výsledky se nicméně nedostaví hned, jedná se o poměrně zdlouhavý proces.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám