Hlavní obsah

V těhotenství je nutné užívat léky s obezřetností

Novinky, Vít Unzeitig
ČR

Léky by těhotná žena měla užívat jen tehdy, pokud je to opravdu nutné. Než je lékař předepíše, musí zhodnotit, zda plánovaná léčba nepřinese nějaká zdravotní rizika. Pokud se pro léčbu rozhodne, měl by být lék podáván v nejnižším účinném množství, aby zbytečně nezatěžoval tkáně plodu.

Foto: Promo Jiří Schmitzer
Článek

Dosavadní zkušenosti a výzkumy o účincích léků v těhotenství ukazují, že je jen poměrně málo léků, o kterých můžeme jasně říct, že jsou pro člověka teratogenní. To znamená, že způsobují vznik vrozených vad a defektů. Bohužel, stejně tak je málo léků, o kterých můžeme s naprostou jistotou tvrdit, že jsou v těhotenství zcela bezpečné.

Rozhoduje délka těhotenství

Až devadesát procent těhotných užívá nějaký lék. Nejčastěji to jsou vitamíny, minerály, léky proti horečce a antibiotika. Před každým užíváním léků by se proto žena měla poradit s lékařem, a než jej předepíše, informovat ho o délce svého těhotenství. Tento údaj je velmi důležitý. Lék nejzávažněji poškodí plod ve fázi jeho embryonálního vývoje, kdy se tvoří základy orgánů. To je zhruba od 5. do 12. týdne těhotenství, když počítáme od prvního dne posledních měsíčků.

Výhodou je, že záhy po otěhotnění, to znamená 3. až 4. týden, je vyvíjející se zárodek vůči toxickým látkám včetně léků poměrně odolný, ale je-li jejich působení velmi silné, dojde k potratu. Středně silný vliv se projeví spíše dílčí poruchou vývoje a vznikem vrozené vývojové vady či znetvoření.

Muži jsou citlivější

Nepříznivý vliv léků od 13. týdne těhotenství až do porodu se projeví spíše zpomalením růstu plodu bez znetvoření (malformací) či poruchou funkce centrálního nervového systému. Zajímavostí je, že u plodů mužského pohlaví je období vysoké citlivosti prodlouženo až do ukončení vývoje jejich pohlavních orgánů, tedy do konce 15. týdne těhotenství.

Léky snadno procházejí placentou a rovnoměrně se rozdělují i usazují ve všech tkáních plodu. Platí, že průnik látek placentou, tedy i léků, je nejpomalejší uprostřed těhotenství, zatímco v jeho začátcích i v závěru je urychlen.

Rozhodující písmena

Léky rozdělujeme do několika skupin podle závažnosti jejich působení na plod. Označujeme je písmeny A až D a X. Skupina A není s výjimkou prvních dvanácti týdnů nebezpečná, skupinu D lze podat pouze v případě záchrany života matky. Poslední skupina X představuje látky, kde rizika pro plod jsou vyšší než účinná léčba matky, proto jsou v těhotenství zakázané.

Mezi látky, které způsobují vznik vrozených vývojových vad a dalších defektů (teratogeny), řadíme i vysoké dávky alkoholu (60 gramů 100% alkoholu/den) a kouření cigaret.  

Ani přírodní produkty vyrobené z bylinek nemusejí být neškodné. Mohou totiž obsahovat látky, které plodu škodí, např. alkaloidy. Stejně tak je třeba opatrnosti při užívání homeopatik. Záleží nejenom na použitém preparátu, ale především na zkušenostech lékaře, který je předepisuje.

Kdy se léky podávají

V těhotenství zásadně léčíme pouze stavy, které ohrožují zdravotní stav matky, a samozřejmě také ty, které jsou nebezpečné pro plod. Jsou to např. vysoký tlak, cukrovka, infekce s vysokými horečkami. Ty mohou být dokonce nebezpečnější než vlastní působení použitého léku. Navíc některé infekce jsou příčinou předčasného porodu, patří k nim např. přítomnost bakterií v moči těhotných žen. To je situace, ve které se žena musí léčit vždy, i když nemá žádné teploty ani jiné klinické obtíže.

Jsou situace, kdy je třeba plod již v děloze cíleně léčit. Příkladem je podávání léků k zajištění pravidelné srdeční činnosti či hormonů potřebných k optimálnímu vývoji plodu. Léky lze podávat přes mateřský krevní oběh anebo přímo injekcí do plodového vejce.

Kyselina listová je prospěšná

Ale abychom nebyli nespravedliví - existuje i lék, jehož užití je v těhotenství skutečně přínosem pro vývoj plodu. Je jím kyselina listová, jejíž dlouhodobé užívání před otěhotněním a v první třetině těhotenství dokáže zabránit až v 80 % případů vzniku závažných rozštěpových vad obličeje a páteře.

Většina se rychle odbourá

Ani antikoncepci před těhotenstvím není třeba dlouhodobě vysazovat. Vždyť její užívání v začátku těhotenství není ani důvodem k ukončení těhotenství. Čištění organismu probíhá rychle, protože naprostá většina léků se v průběhu několika desítek hodin odbourává a z organismu je vyloučena.

Problémy mohou být i s propagovanými polyvitaminózními preparáty určenými těhotným. Už sama skutečnost, že vyšší dávky vitamínu A nebo vitamínu D jsou zařazeny do kategorie X , tedy mezi léky v těhotenství přísně zakázané, je zarážející.

Reklama

Související články

Antikoncepce i pro kojící maminky

V Česku užívá hormonální antikoncepci téměř milión žen. Ty, které ji brát nechtějí nebo nemohou, si vyberou z nehormonálních metod. Novinkou...

Výběr článků

Načítám