Hlavní obsah

V Saúdské Arábii oddělili polská siamská dvojčata

RIJÁD

Lékařů v Saúdské Arábii se po osmnáctihodinové operaci podařilo oddělit polská siamská dvojčata, která byla spojena v oblasti páteře a měla společný také střevní trakt. Dvojčata jsou zatím v pořádku.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 3.10.2017 Nová expozice Mediální výchovy ve Světě techniky.

Článek

Podle vedoucího padesátičlenného týmu lékařů a dalších zdravotníků, kteří se na operaci podíleli, se malé pacientky cítí dobře. Během operace lékaře zdrželo oddělení nervové soustavy, proto se zákrok oproti plánu protáhl zhruba o tři hodiny.

Během následujících dní budou zdravotníci v Rijádu zkoumat funkce jednotlivých orgánů a začnou s rehabilitačním cvičením. Zpět do Polska by se dvojčata mohla vrátit asi za dva až tři měsíce.

"Věřila jsem a věřím, že vše bude v pořádku. Nyní budu moci každé z děvčat koupit její vlastní šaty. Jsem velmi šťastná," uvedla v rozhovoru pro polský deník Fakt matka dvojčat Wieslawa Dabrowská.

Zákroku předcházely testy

Daria a Olga Kolaczovy v posledních dvaceti dnech podstoupily četné testy a analýzy, které potvrdily, že děvčátka zákrok snesou.

Operaci lékaři provedli v královském lékařském centru pro příslušníky Národní gardy. První etapou zákroku bylo zavedení celkové anastezie, uvedl lékař Mohammed Jamal, který vede tým anesteziologů.

Operaci platí princ

Náklady na operaci hradí saúdskoarabský korunní princ Abdalláh bin Abdal Azíz Saúd, který zaplatil rovněž cestu děvčátek a jejich matky Wieslawy Dabrowské z Polska do Rijádu.

O případu sester se princ dozvěděl od saúdskoarabského doktora. Ten zase získal informace o dvojčatech z Polska z internetového diskusního fóra.

Loni v březnu se rijádským lékařům podařilo úspěšně oddělit filipínská siamská dvojčata srostlá zadečky a pánví.

Reklama

Související témata:

Související články

V USA oddělují další siamská dvojčata

Tým chirurgů zahájil v pondělí večer v New Yorku první fázi operace k oddělení filipínských 18měsíčních siamských bratrů, kteří jsou srostlí hlavou. Stalo...

Oddělení thajských siamčat bylo úspěšné

Odborníkům z thajské nemocnice se podařilo úspěšně oddělit siamská dvojčata, která byla spojena v břišní oblasti. Zprávu v pátek přinesl místní tisk...

Výběr článků

Načítám