Hlavní obsah

V USA oddělují další siamská dvojčata

DPA, ČTK, ik, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Tým chirurgů zahájil v pondělí večer v New Yorku první fázi operace k oddělení filipínských 18měsíčních siamských bratrů, kteří jsou srostlí hlavou. Stalo se tak týden poté, co se v Dallasu podařilo oddělit stejně postižená egyptská siamská dvojčata. Sdělily to místní lékařské zdroje.

Foto: Lucie Zikmundová

Nemocnice Mělník přijala klienty Domova seniorů Červený mlýn a pacienty kralupské nemocnice. Azyl najdou také na rehabilitačním oddělení (na snímku).

Článek

Filipínské bratry čeká stejná série operací, jakou podstoupili právě malí Egypťané.

Zahájena první etapa

První etapa zákroku, která má trvat dva až tři měsíce, spočívá v umístění nafukovacích kapes pod kůži na hlavách dětí. Kapsy se budou postupně naplňovat slaným roztokem k uvolnění tkání, aby bylo dost kůže pro obě hlavy po oddělení.

"Všechno jde dobře, dobře je i dvojčatům," sdělil včera šéf chirurgů doktor James Goodrich po pětihodinové operaci v dětské nemocnici Montefiore. "Před námi jsou ještě nejméně tři další etapy."

K příští operaci by lékaři měli přikročit za tři až čtyři týdny - to bude záležet na tom, jak se budou děti zotavovat. Ovšem závěrečná oddělovací operace je plánována na listopad.

Další kroky následují

Mezitím se budou lékaři snažit ucpat žíly, které dvojčata spojují a stimulovat tím vývoj jejich vlastní cévní soustavy.

Carl a Clarence Aguirreovi přiletěli z Filipín 10. září.

Před týdnem doktoři oddělili egyptská dvojčata při několikanásobně delší, ale jednorázové operaci.Trvala neuvěřitelných 26 hodin. Jeden z chlapců se v pondělí s pomocí poprvé ve svém životě posadil, druhý zase dýchá sám bez napojení na přístroje. Oba chlapci jsou sice stále ještě velmi slabí, avšak lékaři jsou přesvědčeni, že se jejich stav bude progresivně zlepšovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám