Hlavní obsah

Ustrašení lidé si zkracují život

Novinky, Korzo/Plus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHICAGO

Sonia Cavigelliová a Martha McClintocková z chicagské univerzity, které zkoumaly neofobii, neboli strach z nového a neznámého, dospěly k zajímavému závěru. Extroverti, kteří jsou neustále otevřeni novým podnětům, si prodlužují život. Naopak bázlivé osoby si ho podstatně zkracují, neboť se ničí věčnou ustrašeností.

Foto: Vratislav Konečný

Ilustrační foto

Článek

Výzkum prováděný na krysách potvrdil již dávné domněnky a předpoklady. Krysí mláďata, která umístily do průzkumné arény, si spontánně vytvořila dvě skupinky. Zvědavci se odhodlaně vrhli do neznámého a neprobádaného prostoru a na opatrnějších mláďatech byly patrné známky strachu.

Obavy ničí kvalitu i délku života

U druhé kategorie vystrašených krys byla při krevním rozboru zaznamenána zvýšená hladina stresového hormonu, který významně znehodnocuje kvalitu života. Badatelky potvrdily známé tvrzení, že stres negativně ovlivňuje rovněž délku života.  

Vědkyně při sumarizaci závěrů nejen objevily, že bojácná pokusná zvířata umírají v průměru o tří měsíce dříve než ostatní, ale riziko jejich předčasného skonu je zároveň o šedesát procent vyšší než u zvídavých jedinců.  

Navíc zjistily, že nesmělost není výhradně důsledkem prostředí, v němž jedinec vyrůstá, nýbrž je dědičná a přenáší se z předků na potomky.  

Strach připraví člověka až o deset let života

Neofobie není ničím neznámým ani u lidského rodu. Její první příznaky se objevují u dětí ve věku asi čtrnácti měsíců. Většinou jde o strach vyplývající ze setkání s neznámými osobami nebo ze změn dosavadního životního prostředí.  

Trpí jím až patnáct procent nejmladší populace. Podle Sonii Cavigelliové a Marthy McClintockové obavy mohou jejich život zkrátit o plných deset let.

Rozumná opatrnost může zachránit život

Jak badatelky uvedly v časopisu Nature, jde v podstatě o první studii svého druhu, která ukazuje na spojitost osobních vlastností s příčinami dřívějšího úmrtí.  

Na druhou stranu ovšem připouštějí, že i nadměrná opatrnost má své klady. Díky ní se totiž plachá zvířata dokáží vyhnout situacím, které by je mohly bezprostředně ohrozit.

Reklama

Související témata:

Související články

K životu patří pouze přiměřená úzkost

Obavy, strach, úzkost a pocit vnitřního napětí se občas objeví v životě každého člověka. V ětšinou jde o krátkodobý stav, který se dá snést. Patří prostě...

Výběr článků

Načítám