Hlavní obsah

Umělé srdce zachraňuje životy

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) mají čtyři jednotky umělého srdce a za dva roky, co je používají, už tak zachránili život dvanácti nemocným. "Byli to pacienti v nejtěžším stadiu onemocnění srdíčka a umělé srdce jim pomohlo překonat dobu, než se dočkali srdce od dárce," řekl přední český kardiochirurg, profesor Jan Pirk, který transplantoval nejvíc srdcí v České republice.

Článek

"Tři pacienti, kteří na něj také byli připojeni, bohužel takové štěstí neměli a zemřeli, protože měli jiné orgánové onemocnění. Jeden pacient je na umělé srdce napojen nyní," doplnil Pirk.

Počet dárců klesá

Počet dárců v České republice trvale od roku 1997 klesá. "V tom roce jsme udělali nejvíc transplantací srdíček za rok - 65. Nyní je to 35 až 37. Potřeba by ale byla mnohem větší," řekl Pirk.

"Když jsme viděli, že dárců je méně a pacientů, kteří jsou zařazeni na čekací listinu, stále víc a mnozí umírali, protože se biologického srdce nedočkali, hledali jsme cestu, jak pacientům pomoci. Volba před dvěma lety padla na zakoupení umělého srdce," uvedl.

V IKEM spočítali, kolik by takový projekt stál. "Nechtěli jsme, aby nám pojišťovna zaplatila řídící jednotku. Na tu jsme sháněli peníze od sponzorů. Jedna stojí dva milióny korun a my máme čtyři takové jednotky. Pomohl i Senát ČR, který zorganizoval vánoční koncert a výtěžek dal na konto umělého srdce," konstatoval.

VZP platí materiál

Profesor Pirk pochválil i Všeobecnou zdravotní pojišťovnu za její vstřícný přístup k umělému srdci. "Proplácí nám spotřební materiál, a to je pro jednoho pacienta kolem dvou miliónů korun," řekl Pirk. Po jejím vzoru se stejně dobře postavily k umělému srdci i ostatní pojišťovny.

V IKEM mají nyní jak stacionární jednotku, na kterou je napojen pacient při operaci a po ní, tak pojízdné umělé srdíčko, kdy řídící jednotku vozí pacient s sebou v podobě nákupní tašky. "S ní chodí po oddělení, na procházky do areálu, dokonce jsme jednoho pacienta vezli i na pivo do hospody, protože měl na něj strašnou chuť," říká Pirk.

"Na umělé srdce jsou napojeni v průměru 44 dní do transplantace biologického srdíčka. Nejdéle jsme měli napojeného pacienta 90 dní. Ve skutečnosti to může být neomezeně, až do doby, než se vhodný dárce najde," vysvětlil Pirk.

Beneš: ještě nemám vyhráno

Na umělém srdci je nyní v IKEM napojen už 12 dní pan Jan Beneš z Prahy. Je mu 55 let a i když sportoval, srdce mu náhle vypovědělo službu letos v březnu. "Kdybych neměl umělé srdíčko, už bych nebyl, to moje nepracuje," svěřil se. Dodal, že i když ještě nemá vyhráno, věří, že se dárce dočká. "Už kvůli pěti vnoučatům, kterým toho chci ještě tolik říct."

Profesor Pirk, který pana Beneše navštěvuje, říká, že jeho srdíčko mělo tak velkou arytmii, že mu i 30krát za den museli dávat elektrický šok. Nepomohla ani operace, a tak už zbývá jedině transplantace. Oba věří, že se pro pana Beneše brzy najde vhodný dárce.

Reklama

Související témata:

Související články

Umělé srdce prodloužilo život o 17 měsíců

Sedmnáct měsíců tlouklo umělé srdce z titanu a plastu v těle 71letého Toma Christersona ve Spojených státech, který v pátek zemřel. S autonomním umělým srdcem...

Umělé srdce nahrazuje transplantace

Transplantace srdce jsou již poměrně běžné, v USA se například ročně uskuteční asi 2000 těchto zákroků. Metoda má však celou řadu nevýhod. Kromě nebezpečí...

Výběr článků

Načítám