Hlavní obsah

Tři skleničky vína týdně snižují plodnost ženy na polovinu

Vědci z americké univerzity v Louisville zjistili, že i pouhé tři středně velké sklenice vína týdně mohou stejně jako pravidelné nadměrné pití snížit pravděpodobnost otěhotnění u žen až o 44 %. Důvodem je rozhození a narušení hormonálního cyklu ženy, na který má alkohol vliv.

Foto: Profimedia.cz

Pravidelné pití může ohrozit snahu o početí.

Článek

Studie zkoumala 413 žen během 19 měsíců. Výsledky ukázaly, že i pouhé tři skleničky vína mohou snížit šanci na otěhotnění o 44 %. Stejné výsledky byly zaznamenány i u žen, které pily častěji (šest sklenic a více během týdne).

Pokud ženy pily často, a navíc i během ovulace, měly o 61 % nižší šanci na otěhotnění než ty, které se alkoholu zcela vyhýbaly. Důvodem je narušení a posunutí menstruačního cyklu vinou nárůstu hormonů.

„Tato zjištění jsou důležitá, protože některé ženy, které se snaží otěhotnět, se mohou domnívat, že občasná sklenka nemá na jejich snahu žádný vliv,“ říká hlavní autorka studie Kira Taylorová pro Daily Mail.

I strava může zvýšit šance na otěhotnění

Děti

„Pokud předpokládáme, že typická, zdravá, nepijící žena, která se snaží otěhotnět, má přibližně 25% šanci na otěhotnění během jednoho menstruačního cyklu, pak by ze sta žen, které se vyhýbají alkoholu, otěhotnělo 25. Pokud by si ale občas dopřály sklenku vína, pak by ve stejném vzorku otěhotnělo pouze 20 žen. A v případě, že by pily více než 6 sklenic vína týdně, pak by počalo pouze 11 z nich,“ dodává Taylorová.

Odborníci se domnívají, že nárůst hormonů způsobený alkoholem může u ženy snížit pravděpodobnost růstu a produkce oplodněného vajíčka, bez kterého nemá šanci mít dítě. Souvislost mezi šancí otěhotnět a konzumací alkoholu přetrvávala i po zohlednění faktorů, jako je věk, váha žen, zda kouřily a jak často měly nechráněný sex.

Profesorka Joyce Harperová, vedoucí skupiny pro reprodukční vědu a společnost na University College London, poukázala na to, že studie byla malá, a ne všechny ženy v ní se pokoušely otěhotnět.

„Pití jedné až dvou skleniček vína je u většiny lidí bohužel samozřejmostí. Zejména během posledního roku se mnohé ženy staly pravidelnými konzumenty alkoholu. Při problémech s otěhotněním by proto mělo být samozřejmostí alkohol zcela vynechat či ho alespoň minimalizovat. To platí u žen i mužů,“ říká Joyce Harperová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám