Hlavní obsah

Trávit čas s přáteli je to nejlepší, co můžete udělat pro své zdraví

Novinky, das

Většina lidí, když zatouží udělat něco dobrého pro své zdraví, se zaměří na stravu, pohyb a spánek, ale zapomínají na jednu z nejdůležitějších věcí - na tzv. sociální podporu. Jak ukázal nedávný výzkum, sociální podpora, ať už pochází od přátel, rodiny, či manžela, pozitivně ovlivňuje naše duševní a tělesné zdraví. Jednak dokáže snížit míru stresu, zlepšit náladu, ale také podpořit zdraví kardiovaskulárního systému a posílit účinky zdravého chování.

Foto: Profimedia.cz

Přátelství velmi pozitivně ovlivňují i náš osobní život a zdraví.

Článek

Sociální izolace je naopak spojena s vyšší mírou chronických onemocnění a duševních nemocí. Navíc může i ovlivňovat změny na buněčné úrovni, které podporují chronický zánět a potlačují imunitu. Škodlivé účinky osamělosti na zdraví dokonce někteří odborníci přirovnávají k vykouřeným 15 cigaretám denně.

Bohužel v dnešní době se cítí lidé mnohem víc osamělí, než tomu bylo před lety. Lidé mají sice spoustu online přátelství, ale v reálném světě je postrádají.

Podle studie zveřejněné v časopise American Journal of Health Promotion za to z velké části mohou sociální sítě, které jsou nadužívány a velmi významně se podepisují na kvalitě osobního života. Přes veškeré interakce přes internet se lidé cítí velmi osaměle.

Odborníci tak všem lidem, kterým záleží na jejich zdraví, radí, aby chodili do společnosti, našli si čas pro rodinu a pravidelně se scházeli se svými přáteli a sdíleli s nimi i své radosti a strasti.

„Oživení společenského života je to nejmenší, co pro své zdraví můžete udělat. Najděte si tak přátele, se kterými budete moci trávit svůj volný čas. A je jedno, zda s nimi budete chodit cvičit, cestovat, pomáhat druhým či s nimi jednou za čas povečeříte. Pro své zdraví tak jako tak uděláte mnoho pozitivního,” upozorňuje pro Time doktor Stuart Lustig, jeden z autorů studie.

Lustig také doporučuje používat sociální média uvážlivě a strategicky, tedy ne z důvodu náhrady skutečných vztahů.

„Sociální média mohou dobře posloužit v případě udržení se v určité sociální sféře, komunikovat zde lze s lidmi stejných názorů či zájmů, ale musíte si vedle toho i budovat skutečné vztahy,” dodává odborník.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Když kamarádka žárlí na kamarádku

Nerozlučné kamarádky, denní telefonáty, pravidelné dýchánky, společné vaření a dokola rozbory života v hlavní roli s nepovedenými láskami. Parťačky, které jen...

Výběr článků

Načítám