Hlavní obsah

Transtuky obsažené v cukrovinkách poškozují paměť i mladých lidí

Není tajemstvím, že transtuky obsažené ve ztužených rostlinných olejích, které se používají na smažení a fritování, při vaření, při výrobě sušenek, oplatek, čokolád, dokonce i čokoládových kolekcí na Vánoce, a také při výrobě hotových jídel a polotovarů, jsou zdraví nebezpečné. Nyní vědci přišli i s tím, že tyto tuky významně ovlivňují paměť jedince, a to v každém věku.

Foto: Profimedia.cz

Ztužené (hydrogenované) rostlinné tuky v cukrovinkách jsou pro zdraví srdce a cév horší než nasycené tuky z živočišných zdrojů.

Článek

Bohužel potravinářský průmysl kvůli ziskům tak dlouho tlačil na vlády zemí Evropské unie, že si vymohl, aby obsah transtuků ve výrobcích nemusel být uváděn na obalech. Nyní tak lidé nemají ani šanci zjistit, jak moc si různými dobrotami mohou ublížit.

Doktorka Beatrice Golombová z University of California v San Diegu provedla experimentální výzkum paměti u tisíce mužů. Ti, kteří konzumovali v potravě nejvíce transtuků, vykazovali nejhorší výsledky v paměťových testech. A vztah byl vědecky průkazný i poté, co do analýzy zahrnula další rizikové faktory – věk, vzdělání, deprese apod.

Transtuky zvyšují životnost potravin v regálech, ale výrazně snižují životnost lidí.
Beatrice Golombová

„Transtuky byly nejsilněji vztaženy ke zhoršené paměti u mužů mladého a středního věku, což je období, kdy nejvíce pracují a budují svou kariéru. Ze zdravotního hlediska souvisí konzumace transtuků s vyšší tělesnou hmotností, větší agresivitou a vyšším rizikem onemocnění chorobami srdce. Jak říkám svým pacientům, ačkoli transtuky zvyšují životnost potravin v regálech, výrazně snižují životnost lidí,“ tvrdí doktorka Golombová v závěru ke své studii.

Pokusy prováděla na osobách, které netrpěly chorobami srdce. A ti muži, kteří konzumovali nejvíce transtuků, měli výsledky v testech paměti o deset procent horší než ti muži, kteří nejedli žádné nebo téměř žádné transtuky.

Lékaři a především kardiologové z celého světa přitom varují, že transtuky – ztužené (hydrogenované) rostlinné tuky – jsou pro zdraví srdce a cév horší než nasycené tuky z živočišných zdrojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám