Hlavní obsah

Lidé mají odlišnou střevní mikrofóru a tím i různou touhu zakousnout se do čokolády. Pokud tu osídlí určitý typ mikroorganismů, vyvolává chuť na čokoládu. Dokázala to studie výzkumného centra Nestlé ve Švýcarském Lausanne.

Touha po čokoládě není genetická

Podle Sunila Kochhara by mohl tento objev přispět k léčbě některých typů obezity tím, že by se pacientům změnila střevní mikroflóra a tím i snížilo nutkání k přejídání.

Doktor Kochhar vyšetřil jedenáct mužů, kteří nekonzumují čokoládu vůbec, a jedenáct těch, kteří ji naopak pojídají denně. Všichni byli naprosto zdraví a nebyli obézní.

Osoby milující čokoládu měly větší obsah aminokyseliny glycinu v krvi a moči, zatímco odpůrci této pochoutky měli zase vyšší obsah taurinu (aktivní látky známé z energetických nápojů). Milovníci čokolády měli také nižší obsah "špatného" cholesterolu LDL. Rozdíly mezi oběma skupinami přitom způsobuje rozdíl v druhové skladbě jejich střevní mikroflóry.

Zatím není jasné, zda bakterie nejprve osídlí střeva a způsobí, že člověk změní svůj jídelníček a začne ve velkém pojídat určitá jídla, nebo zda po změně jídelníčku dojde ke změně osídlení střev a následnému nutkání v této potravě pokračovat. A právě tyto nejasnosti stejně jako výzkum vztahu mezi střevní mikroflórou a jídelníčkem člověka budou předmětem dalších výzkumů.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků