Hlavní obsah
Krémová polévka z červené čočky Foto: Šimon Presser

Tipy na recepty: Co dům dal, snadno a levně

Mnoho žen v současné době pracuje z domova a pobíhá mezi počítačem, dětmi a často i plotnou, proto jsme se rozhodli ženám tento čas usnadnit jednoduchými recepty, které navíc snadno připravíte ze surovin, jež většina z nás najde doma nebo bez problémů koupí.

Krémová polévka z červené čočky Foto: Šimon Presser
Tipy na recepty: Co dům dal, snadno a levně

Krémová polévka z červené čočky

INGREDIENCE
  • větší miska červené čočky
  • 3 lžíce kokosového oleje (lze nahradit rostlinným olejem a šálkem strouhaného kokosu)
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • na špičku nože: kari pasta
  • římský kmín
  • sůl
  • citronová tráva (jde to i bez ní)
  • 1 lžíce rybí omáčky (nebo kostka bujónu)
  • hrst sušených hub (nemusí být)
  • lžíce másla nebo smetana podle chuti

POSTUP:

  • Na oleji zpěňte koření, nakrájenou cibuli a nastrouhanou mrkev (kokos).
  • Přisypte čočku, přidejte ostatní přísady kromě hub a zalijte litrem horké vody.
  • Vařte deset minut.
  • Vyndejte citronovou trávu, polévku rozmixujte a přeceďte přes jemné síto.
  • Přidejte houby a nechte ještě pět minut zvolna probublávat.
  • Polévku odstavte z plotny a zjemněte ji máslem nebo smetanou.

Nenáviděné bujóny!?

Gurmeti mě možná ukamenují, ale já bujónové kostky používám. Pravda, většinou obsahují nezdravé složky, především tuk s transmastnými kyselinami a glutaman, ale myslím, že v tak malém množství si to při občasné konzumaci můžeme dovolit. A chuť umami bez kostky nevykouzlíme. Náhradou může být rybí nebo ústřicová omáčka.

Těstoviny s tuňákem

Foto: Šimon Presser

INGREDIENCE
  • balíček těstovin (500 g)
  • 1 konzerva tuňáka v oleji
  • 2 mrkve
  • kousek tvrdého sýra
  • sůl

POSTUP:

  • Těstoviny uvařte v osolené vodě. (Jeden velmi dobrý italský šéfkuchař mi řekl, že jediná správná úprava těstovin je tak, jak má kdo rád. Někdo al dente, někdo měkčí. On sám se na tom neshodne ani s vlastní ženou.)
  • Do horkých těstovin vyklopte tuňáka i s olejem.
  • Promíchejte a posypte nastrouhanou mrkví a sýrem.
  • Dobře chutnají teplé i po vychladnutí jako těstovinový salát.

Variace: Místo tuňáka můžete do těstovin zamíchat podušené houby (my jich máme letos plný mrazák) nebo orestovaný špenát s česnekem.

Salát z červené čočky

Foto: Šimon Presser

INGREDIENCE
  • větší miska červené čočky
  • 1 cibule
  • 2 kyselé okurky
  • 2 lžíce oleje
  • sůl

POSTUP:

  • Čočku uvařte v osolené vodě (je rychle hotová, přibližně za sedm minut).
  •  Promíchejte ji s nakrájenou cibulí, okurkami a olejem.

Variace: Přidejte kapary nebo artyčoky.

Zelný salát

Foto: Šimon Presser

INGREDIENCE
  • větší miska kysaného zelí
  • 1 červená cibule
  • 2 jablka
  • hrst sušených švestek
  • lžíce oleje

POSTUP: 

  • Zelí sceďte a překrájejte (šťávu vypijte, je to elixír zdraví).
  • Promíchejte ho s nakrájenou cibulí a švestkami, nastrouhanými jablky a zakápněte olejem.

Variace: Místo cibule křen.

Buchty klasické i netradiční

Foto: Šimon Presser

INGREDIENCE na těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 300 ml mléka
  • kostka droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 1 vejce
  • 50 g másla
  • 50 g sádla
  • špetka soli
 Na náplň
  • Zelná: Zpěňte lžíci medu, přidejte nakrájenou slaninu a zelí, vyduste šťávu, před plněním do buchet nechte vychladnout.
  • Houbová: Na sádle orestujte cibuli, přidejte houby (z mrazáku) a nechte vydusit šťávu. Přimíchejte vejce a vychladlou míchanicí naplňte buchty.
  • Sýrová: Směs nastrouhaných sýrů + kostičky uzeného.
  • Marmeládová: Meruňková marmeláda + sušená švestka

 POSTUP: 

  • Ve vlažném a oslazeném mléce nechte vzejít droždí.
  • Máslo se sádlem rozpusťte a asi pětinu si odložte na potření buchet.
  • Vykynutý kvásek nalijte do mísy s moukou, solí, vejcem a směsí másla se sádlem.
  • Vypracujte těsto (nejlépe v robotu), které se nelepí na stěny mísy, a nechte v teple hodinu kynout.
  • Asi po 20 min. těsto promíchejte.
  • Na pomoučeném vále pak těsto rozválejte a rozkrájejte na 15 dílů.
  • Na každý díl položte náplň, vytvarujte buchty, rozložte je do pekáče s mezerami, potřete tukem (hlavně po stranách) a nechte ještě deset minut odpočívat.
  • Pečte při 200 °C asi 30 minut.

Bramborýžová polévka

Foto: Šimon Presser

INGREDIENCE
  • hrnek rýže
  • 2 velké brambory
  • kostka bujónu (slepičí, hovězí, zeleninový)
  • 3 lžíce oleje nebo sádla
  • 1 cibule
  • sůl
  • pepř
  • (kousek kuřecího nebo mletého masa, ale nemusí být)
  • podle možností: libeček, petrželka, pažitka

POSTUP:

  • Cibuli (a nadrobno nakrájené maso) zpěňte na oleji.
  • Přisypejte propranou rýži a základ zalijte litrem vroucí vody s bujónem, osolte.
  • Zvolna vařte patnáct minut, pak přidejte nakrájené brambory a uvařte je doměkka, dochuťte pepřem.

Variace: Zbude-li vám rizoto (to suché, české), klidně udělejte bramborýžovou polévku z něj. Přidejte sušené houby.

Segedín

Foto: Šimon Presser

INGREDIENCE
  • 800 g vepřového (plec, krkovice)
  • 2 velké cibule
  • sádlo nebo olej
  • velká miska kysaného zelí
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 1 bobkový list
  • tři kuličky nového koření
  • sůl
  • pepř

 POSTUP:

  • Cibuli nakrájejte a polovinu orestujte, když začne zlátnout, přidejte nakrájený česnek, poté maso a nechte ho zatáhnout.
  • Přisypte papriku, promíchejte, přidejte zbylou cibuli, koření, sůl a podlijte horkou vodou tak, aby maso bylo ponořené.
  • Duste pod pokličkou asi 45 minut, podle potřeby podlévejte a míchejte.
  • Zelí sceďte a překrájejte (šťávu odložte na případné dochucení), přidejte ho k masu a duste ještě čtvrt hodiny.
  • Je-li segedín moc kyselý, můžete ho maličko přisladit.
  • Šťávu vyduste do husta.

Variace: Milovníci omáček segedín nakonec podlijí vodou a přidají kelímek smetany s rozmíchanou lžící hladké mouky. Omáčku je třeba nechat ještě dalších pět minut provařit.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků