Hlavní obsah

Testosteron prý funguje u žen jako prevence demence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mužský pohlavní hormon - testosteron dokáže u žen posilovat paměť a lze s ním tedy i počítat v prevenci proti demenci. Alespoň to vyplynulo z výzkumu australských vědců, podle kterého každodenní užívání testosteronu u žen vede ke zvýšené výkonnosti jejich mozku.

Foto: Profimedia.cz

Ženy onemocní Alzheimerovou chorobou dvakrát častěji než muži.

Článek

Odborníci z Monash University přitom zkoušeli účinky gelu s testosteronem, který si ženy vtíraly do kůže. Po šesti měsících každodenní aplikace se u nich výrazně zvýšila výkonnost mozku.

„Je opravdu zajímavé, jak moc se zlepšila krátkodobá paměť žen a také testy verbálního učení - ženy  si dokázaly vybavit výrazně více slov, které předtím slyšely,“ tvrdí autoři výzkumu z Monash University.

Ženám tak doporučují, aby u sebe zvyšovaly hladinu testosteronu přirozeně. A to vyváženou stravou, pravidelným cvičením a také trénováním mozku kupříkladu při luštění křížovek.

Ženy onemocní Alzheimerovou chorobou dvakrát častěji než muži. Zřejmě je to právě tím, že muži mají během života mnohonásobně vyšší hladinu testosteronu v krvi. U žen se testosteron tvoří v malém množství také, po menopauze ale jeho produkce klesá. Mužský pohlavní hormon u žen také ovlivňuje jejich sexuální touhu.

Reklama

Související články

Nemoci, které ohrožují stále mladší jedince

Nejlepší způsob, jak se vyhnout mnohým nemocem nebo zdravotním komplikacím, je prevence. S tou je vhodné začít co nejdříve, především pokud se jedná o vážnější...

Alzheimer není jen o zapomínání

Klíčovým klinickým projevem Alzheimerovy nemoci je porucha paměti, jelikož u této nemoci prvotně dochází k poškození neuronů, které jsou nezbytné pro...

Výběr článků

Načítám