Hlavní obsah

Těhotné by se měly nechat testovat na žloutenku typu C, doporučují odborníci

Žloutenka typu C může dlouhodobě probíhat bez příznaků a když už se nějaké objeví, lze je snadno zaměnit s jinými nemocemi. Pokud ale není včas léčena, může vést k rozvoji cirhózy jater. Pokud je žena navíc těhotná, nemoc může přenést na dítě a hrozí předčasný porod. V Česku přitom žije asi 10 000 žen s tímto onemocněním v reprodukčním věku.

Foto: Profimedia.cz

U těhotných se žloutenkou typu C hrozí předčasný porod.

Článek

V Česku žije asi 65 tisíc lidí s žloutenkou typu C, aniž by věděli, že nemoc mají, přičemž asi deset tisíc z nich jsou ženy v reprodukčním věku. Pokud tyto ženy otěhotní, je 5% riziko, že dojde k přenosu onemocnění i na dítě.

Nejedná se přitom o žádné banální onemocnění. „Žloutenka typu C je jednou z nejčastějších příčin chronického onemocnění jater. Neléčeným nemocným hrozí cirhóza jater, případně až rakovina jater,” vysvětluje Jan Šperl z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM).

Pokud dojde k přenosu nemoci z matky na dítě, pak hrozí, že se dítě narodí předčasně anebo velmi malé a s nízkou porodní hmotností.

I z tohoto důvodu odborníci z IKEMu a Ústavu pro matku a dítě v Praze-Podolí doporučují, aby byly ženy na hepatitidu C v těhotenství či ještě před ním testovány.

V čem spočívá zákeřnost hepatitidy C

Zdraví

Povinné testování na žloutenku typu C v těhotenství se zatím neprovádí. V jiných zemích je ale podle Aleny Brandejsové z Ústavu pro matku a dítě běžné. „Chtěli bychom zavést plošný screening,” uvedla.

Ženy, u kterých existují rizikové faktory, by se pak podle ní měly nechat testovat ještě před těhotenstvím. Mezi rizikové faktory patří užívání drog, transfuze před rokem 1992, tetování v nehygienickém prostředí či dřívější prodělání sexuálně přenosné nemoci.

„Vyléčení hepatitidy C ještě před otěhotněním je nejlepším postupem,” dodala Soňa Franková z IKEM.

Miminek „do dlaně“ se ročně narodí 8,5 tisíce. Jejich rodiče se navzájem povzbuzují

Děti

Odhalení žloutenky typu C je podle zástupců institutu jednoduché a finančně nenáročné. Stačí odběr krve. „Je to vyšetření anti-HCV protilátek. Citlivost metody je v současnosti více než 99 procent, takže test je velmi spolehlivý,” uvedl Šperl.

Léčba nemoci podle něj trvá osm až 12 týdnů a je téměř bez nežádoucích účinků.

V těhotenství ani bezprostředně po porodu se hepatitida C nedá léčit. Lze pouze sledovat stav ženy i plodu a později otestovat, zda se na dítě po porodu infekce nepřenesla. Spolehlivé testování dítěte může být podle zástupců IKEM provedeno až v 18 měsících.

Reklama

Výběr článků

Načítám