Hlavní obsah

V čem spočívá zákeřnost hepatitidy C

Novinky, das

Podle odhadů odborníků dnes žije v ČR několik desítek tisíc lidí s hepatitidou typu C. Bohužel ne každý o své nemoci ví. Onemocnění může v těle probíhat až třicet let naprosto skrytě. Bolesti svalů, únavu či depresi jednoduše tomuto onemocnění nikdo nepřičítá. Důsledky přitom mohou být katastrofické, jelikož vlivem nemoci dochází k cirhóze jater a někdy i k rakovině.

Foto: Profimedia.cz

Chronický virový zánět jater typu C je každým rokem u nás nově diagnostikován u 800 lidí.

Článek

Chronický virový zánět jater typu C, jak se správně nemoc česky nazývá, je každým rokem u nás nově diagnostikován u 800 lidí. A rozhodně se nejedná jen o drogově závislé, jak si mnozí myslí. Mezi nemocnými jsou i lidé, kteří před rokem 1989 dostali krevní transfuzi, jelikož až v tomto roce byla nemoc poprvé oficiálně diagnostikována.

To potvrzuje i příběh paní Dariny Čipčalové. S tímto onemocněním žila 35 let a získala je z krevní transfuze, již dostala v roce 1978 při komplikovaném porodu. Dlouhá léta o nemoci vůbec nevěděla. Cítila se jen často unavená a bolely ji nohy.

Do péče hepatologů z pražského IKEM se dostala až o mnoho let později, kdy už u ní došlo k závažnému poškození jater, které se navíc neustále rozvíjelo. Lékaři jí tedy nasadili v té době jedinou možnou léčbu – tzv. dvojkombinační -– kdy probíhá léčba dvěma přípravky současně. Nicméně snášet vedlejší účinky léčby bylo pro Darinu tak náročné, že to po několika rodinných tragédiích psychicky neunesla a léčbu ukončila. Virus tak jejím játrům škodil dál.

Na přelomu roku 2011 a 2012 se rozhodla opět zabojovat a zkusit znovu podstoupit náročnou léčbu s tím, že by se již tentokrát jednalo o tzv. trojkombinační léčbu, která dle klinických studií byla i u chronických pacientů mnohem úspěšnější než ta předchozí. První dva léky doplňovalo ještě silné antivirotikum. Po dobu 48 týdnů tak paní Darina musela jíst až 18 léků denně a k tomu se snažit dodržovat pravidelný stravovací režim.

Vedlejší účinky léčby snášela opravdu velmi těžce, jelikož má kromě jiného i cukrovku, velmi často se dostávala do hypotonického stavu, a kdyby ji neměl neustále pod dohledem manžel, mohlo vše dopadnout opravdu špatně. Téměř rok útrap ale nakonec paní Darina zvládla a po půl roce čekání, tedy době, kdy hrozí velké riziko, že se onemocnění vrátí, dnes může s klidem v duši říct, že nemoc skutečně překonala. Navíc u ní nebyla zapotřebí ani transplantace jater, kterou u nás podstupují až z padesáti procent právě lidé s neléčenou hepatitidou C.

Virus v těle v tichosti působí až 30 let

Nebezpečí tohoto onemocnění spočívá v tom, že dochází k tzv. cirhóze jater neboli tvrdnutí. „Proces tvrdnutí je dlouhodobý, trvá i 20 až 30 let a obvykle vcelku tiše. V mládí nemají jedinci téměř žádné potíže, a proto na nemoc lékaři obvykle přicházejí až v čase, kdy játra ztvrdnou. Ve věku kolem 50 let je pak pro ně jedinou záchranou transplantace jater,” vysvětluje MUDr. Jan Šperl, CSc., zástupce přednosty Kliniky hepatogastroenterologie pro výzkum a výuku v IKEM.

„Ročně se u nás kvůli hepatitidě typu C transplantují játra asi třem desítkám pacientů a ještě víc lidí, jimž játra kvůli viru ztvrdla, se k transplantaci vůbec nedostane, jelikož se jí nedočkají a umírají na komplikace spojené s nemocí – patří sem např. hepatocelulární karcinom či jaterní selhání,” dodává lékař.

Léčba je náročná, ale vyplácí se

Doposud existovala jen jedna možnost léčby v podobě tzv. dvojkombinace – podávání dvou léků zároveň, a to interferonu a ribavirinu. Tyto léky stimulují imunitní systém jedince proti virům. Jedná se o velmi náročnou léčbu, již provází celá řada vedlejších účinků – horečnaté stavy, padání vlasů a deprese. Pokud tato léčba nezabrala, nemocní neměli jinou šanci než čekat na transplantaci jater, která by jim zřejmě také pomohla jen částečně, jelikož by po několika letech vir v těle napadl i nová játra.

Dnes se jim nabízí léčba pomocí tzv. trojkombinace, kdy ke dvěma účinným lékům přibylo ještě silné antivirotikum.

„Přímo působící antivirotika vstupují přímo do jaterní buňky, kde se viry množí a blokují jeden z enzymů – tzv. proteázu, která je nezbytná pro množení viru. Působí tedy specificky pouze na virus hepatitidy C,” vysvětluje MUDr. Soňa Fraňková z Kliniky hepatogastrologie IKEM.

U nás je tato léčba zatím hrazena zdravotními pojišťovnami tam, kde předchozí léčba dvojkombinací byla neúspěšná. A to především z důvodu nákladnosti léčby. Jen léky vycházejí na zhruba jeden milión korun.

Léčbu trojkombinací poskytuje 17 specializovaných pracovišť. Nemocní, kteří se dosud léčili neúspěšně, by se nyní měli znovu obrátit na svého lékaře anebo přímo na specializované pracoviště, kde jim může být dána nová šance na úplné vyléčení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám