Hlavní obsah

Tanorexie aneb Když si lidé neumí představit léto bez pořádně opálené pokožky

Letět na dovolenou a vrátit se jen s lehce opálenou pokožkou, je stále pro mnohé lidi nemyslitelné. Jak jinak všem ukázat, že dovolená za to opravdu stála, než tak, že bude vaše pleť čokoládově hnědá? Proto se přece k moři létá... Málokdo si ale uvědomuje, že za tímto chováním může stát i závislost. Tanorexie neboli závislost na slunci má mnoho podob a rozhodně se ji nevyplácí podceňovat.

Foto: Profimedia.cz

Pro mnohé lidi je stále nepředstavitelné, že by přijeli z dovolené jen lehce opáleni.

Článek

Přestože dnes už každý ví, jak moc jsou pro naše zdraví nebezpečné ultrafialové paprsky, mnozí lidé tato rizika stále podceňují. Asi nejviditelnější je to právě na dovolených.

Někteří lidé v touze po maximálním opálení používají nejen přípravky s minimální ochranou, ale také dokážou ležet na slunci od brzkého rána až do západu slunce, jen aby vstřebali co největší množství slunečních paprsků a byli „krásně” opálení.

Že s nimi není opravdu něco v pořádku, nejlépe poznáte, jakmile se zhorší počasí a slunce se schová za mraky. Jejich nervozita začne stoupat. Některé z nich začne přepadávat úzkost, jiné podrážděnost vůči sobě i okolí.

Jakmile období bez slunce trvá déle než několik hodin, pak se snadno může stát, že se u jedinců začnou objevovat stejné obtíže jako při abstinenci každé jiné závislosti. Joel Hillhouse ze státní univerzity ve východním Tennessee tanorexii dokonce přirovnává k závislosti na heroinu.

„Nejsme na stejné úrovni jako u silných drog, ale počet závislostí na opalování roste. Jde o chorobu, která je součástí nezdravého úsilí o image a kultu výkonnosti,” vysvětluje pro francouzský týdeník L´Express odborník. Stejně jako anorektik si pořád myslí, že je příliš tlustý, tak i tanorektik má pocit, že nikdy není dost opálený.

Podle odborníků k závislostem na slunci dochází i proto, že vystavování organismu ultrafialovým paprskům zvyšuje o 30 až 50 procent tvorbu beta-endorfinu, psychotropní látky stejné povahy, jako je morfin nebo heroin.

„Přítomnost této látky může částečně vysvětlovat atraktivnost slunečních paprsků,” vysvětluje ve své studii profesor a dermatolog David Fisher. Pokus realizovaný na myších umožnil identifikovat proces spojující vystavování pokožky ultrafialovým paprskům se syntézou látky působící na nervový systém, beta-endorfinu, který vede k reakcím pozorovaným při podávání opiátů, včetně závislosti.

Těžší forma závislosti a nebezpečná solária

Někteří lidé potřebují být opálení jak v létě, tak v zimě. Jedná se o těžší formu závislosti. Většina z těchto lidí tak vyráží za sluníčkem i v průběhu zimy. Mnohem horší podle odborníků ale je, pokud navštěvují solária. Podle nich totiž právě návštěvy v soláriích mohou za každoroční navýšení počtu lidí s tanorexií.

Jak ukazuje na svém příběhu i devětadvacetiletá Morgane, která poprvé navštívila solárium ve dvaceti a velmi záhy v něm našla zalíbení, že do něj začala docházet pravidelně. „Je to tak trochu jako cigareta, víme, že je to špatné, ale nedokážeme s tím přestat,” vysvětluje.

Aby se takový člověk zbavil závislosti na opalování, je zapotřebí terapie. Důležité jsou důraznější preventivní kampaně. Hodně se mluví o rakovině kůže, zároveň je ale třeba přihlížet i k četným poruchám, které mohou způsobit závislost na opalování, včetně psychických poruch a příznaků předčasného stárnutí pokožky.

První krok učinily Brazílie a Austrálie: rozhodly se zakázat solária. V současné době po zákazu solárií volají i další zdravotnické instituce z celého světa.

Urychlení stárnutí 

UVA a UVB záření se také spolupodílí na vzniku oxidačního stresu, při němž se zhoršuje tvorba volných radikálů, molekul, které útočí přímo na kožní buňky, kde oslabují pevnost buněčné struktury a spouštějí chemické procesy, jejichž výsledek se navenek projevuje jako předčasné stárnutí.

Pleť postižená oxidačním stresem rychleji ztrácí vláhu a barevnou jednotnost, ochabuje, působí zanedbaně a unaveně. Je také náchylnější ke vzniku vrásek, zejména kolem oblasti očí, úst a čela, a to často již před třicítkou.

Pokud tedy už v mladém věku nechcete působit jako stará vrásčitá babička, pak byste se svou závislostí na slunci měla začít něco dělat, minimálně používat přípravky s vysokými UV filtry.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám