Hlavní obsah

Tajemství sebevědomí aneb Co by měla každá žena slíbit sama sobě

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodnotně prožít život a splnit si všechna přání je cílem snad každého člověka. Mnozí mají takové cíle, ale jen málokdo je dokáže bez problému uskutečnit. Někdy nestačí znalosti a často bývá problém v nás samých - především v nedostatku sebevědomí. Problém, se kterým se potýkají častěji ženy, se přitom dá snadno vyřešit.

Foto: Profimedia.cz

Naučit se mít ráda sama sebe i s malými chybami je klíčem ke spokojenému životu.

Článek

V čem tkví tajemství dostatečného sebevědomí? Vůbec v ničem, protože to žádné tajemství není, tvrdí vztahová koučka a autorka knižních bestsellerů Dominique Bertolucciová pro server Health.

Místo hledání tajného receptu na sebevědomí radí všem ženám: K úspěchu stačí jediné – být sama k sobě vstřícná, upřímná a laskavá.

Soucítění sama se sebou je podle ní tím pravým klíčem k tomu, jaká bude žena i její život. Nejhorším nepřítelem a partnerem do života tak není nátlak nebo kritika okolí, ale negativní myšlenky a názory ve vlastní hlavě.

Nabízí také několik základních pravidel, jak by žena měla smýšlet sama o sobě.

Přijmout své nedokonalosti

Dokonalost v mnoha ohledech neexistuje, přesto po ní řada žen touží. Celý život se pak honí za něčím, co nemohou najít. Pokud ale přijmou své nedostatky, poznají silné a slabé stránky sebe sama.

Je důležité být si vědoma svých pozitivních vlastností, ale umět přiznat i ty méně lichotivé... protože i život má lepší a horší stránky. Teprve když si žena uvědomí, že je možné mít nějakou nedokonalost, může ji skutečně přijmout a možná i nějak změnit k lepšímu.

Dělat vždy to nejlepší (a reálné)

Jak dosáhnout toho nejlepšího v životě? Stanovovat si reálné cíle. Nereálné úkoly a požadavky mají jediný výsledek – selhání. „Zkuste si slíbit, že budete dělat jen uskutečnitelná rozhodnutí. A pro jejich splnění uděláte maximum. Když tak učiníte, budete mít větší pocit uspokojení i z malých pokroků, které učiníte,” radí vztahová poradkyně.

S nikým se neporovnávat

Moderní doba, která nabízí přístup ke všem informacím, má kromě pokroku i jeden z mnoha neduhů. Vzbuzuje v ženách pocit nedokonalosti tím, že jim téměř nepřetržitě pomocí časopisů a internetu „předhazuje” úspěchy a rádoby dokonalosti jiných. Ženy pak mají tendence porovnávat svůj život s jinými, a co hůř – chtějí se jim vyrovnat.

Jenže srovnávat se s ostatními a žít jen proto, aby žena udělala dobrý dojem na někoho jiného, není správné životní krédo. Jediný, koho by měla přesvědčovat, je ona sama.

Stop neustálé sebekritice 

Největším ničitelem životního štěstí a optimismu je vlastní sebekritika. Proč neustále myslet na to, co je špatně a co na sobě změnit? Zkuste občas negativní vnitřní hlas potlačit a pochvalte se naopak za něco dobrého. Vyzdvihněte to pozitivní, co na vás je, a držte se toho.

Překonat sama sebe

Důvěra a víra v sebe sama je jako svaly. Pokud mají pracovat, je třeba je utužovat. Způsob, jakým tyto „svaly” posilovat, je omezení vlastního pohodlí. Když člověk spadne do stereotypu, kdy si nepotřebuje nic dokázat, je nepřítelem sám sobě.

„Zkuste svůj život zlepšovat malými výzvami, které si budete dávat. Jejich úspěšným splněním potěšíte nejvíc sama sebe,” radí Dominique Bertolucciová.

Žádné výmluvy 

Shazovat vlastní životní neúspěchy na někoho jiného je možná pohodlné, ale to je tak všechno. Nikdo nežije perfektní život, ale pokud se mu něco nedaří, je potřeba s tím něco dělat. Výmluvy štěstí ani pohodlnější život nikomu nepřinesou.

Úcta sama k sobě

„Pokud se chcete cítit dobře, mít spokojený život, musíte milovat a uctívat především sebe. Naučte se věnovat sama sobě, pochvalte se, odpouštějte si, pokud se vám něco nepovede. A především buďte laskavá sama k sobě. Nejdůležitější člověk ve vašem životě jste totiž vy sama,” uzavírá odbornice.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vychovat zdravě sebevědomé dítě

Zdravé sebevědomí dítěte až z 80 % ovlivňují rodiče a další členové rodiny. Povaha dítěte zde hraje skutečně jen vedlejší roli. Bohužel rodiče mnoho...

Výběr článků

Načítám