Hlavní obsah

Středomořská strava může snížit riziko rakoviny dělohy

Novinky, ema

Jezte jako Řekové, nabádají společnost vědci a odborníci na výživu. Proč? Podle jejich rozsáhlých studií může mít skladba jídelníčku jižanů velký vliv na to, zda onemocníte nebo neonemocníte rakovinou.

Foto: Profimedia.cz

Strava bohatá na ryby a zeleninu by mohla být prevencí proti rakovině dělohy, tvrdí nová studie.

Článek

Nádory na děloze jsou častým strašákem žen v pokročilejším věku, v poslední době procento těchto zdravotních problémů ještě roste. A vědci nyní přišli na to, že ženy, které se stravují podle středomořského jídelníčku, který obsahuje spoustu zeleniny, ovoce, ořechů a dalšího, mohou snížit riziko vzniku této nebezpečné choroby.

Ty dámy, kteří se drží diety, do které je zařazeno spousta ryb, obilovin a opravdu velké množství zeleniny snižují riziko rakoviny dělohy o 57 %. Tento údaj vyšel ve studii zveřejněné v odborném časopise British Journal of Cancer.

Omezený příjem masa a alkoholu

Tým výzkumníků z Itálie a Švýcarska zkoumal stravu na 5 000 italských žen a propojoval je s jejich zdravotními výsledky a záznamy v pozdějším věku. Strava obsahuje hlavně zeleninu, ovoce, ořechy, luštěniny, obiloviny, brambory, ryby, mononenasycené tuky a zásadně omezuje příjem masa, mléka, dalších mléčných výrobků a také alkoholu.

Doktorka Cristina Bosettiová, vedoucí autorka studie řekla, že výzkum jasně ukazuje, jak moc velký vliv má vyvážená strava na riziko vzniku rakoviny ženských orgánů. „To samozřejmě přidává vyšší váhu k našemu každodennímu rozhodování, co jíme nebo budeme jíst.“

Experti ale upozorňují, že je zapotřebí dalšího výzkumu, aby mohla být určena specifičtější forma diety, která by dokazovala, že prosté zdravější stravování snižuje pravděpodobnost vzniku rakoviny.

„I když víme, že stárnutím a přibýváním na váze se zvyšuje riziko rakoviny dělohy, hypotéza, že by středomořská dieta mohla pomoci snížit toto riziko, potřebuje ještě další a důkladnější studie,“ řekla doktorka Julie Sharpová z British Cancer Research pro Daily Mail. Také dodala, že riziko rakoviny je také samozřejmě ovlivněno našimi geny, ale zdravý životní styl může v mnoha případech hrát velkou roli.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám