Hlavní obsah

Špíčky na břiše neublíží tolik jako vnitřní tuky, které mohou ohrozit život

Novinky, Kristýna Léblová

Mnoho žen i mužů na začátku jara řeší diety a cvičení, aby si v létě neuřízli ostudu nějakým tím špíčkem navíc. Během diet ale většina z nich zapomíná na tuky, které nejsou vidět. Ty jsou pro lidský organismus mnohem horší, jelikož mohou ohrozit život.

Záludnost viscerálního tukuVideo: Novinky

 
Článek

Řeč je o tzv. viscerálních tucích, které obalují orgány a tím je chrání. Když je ale tohoto tuku nadbytek, může člověka ohrozit více než tuk podkožní, který vidíme a snažíme se ho dietami a cvičením zničit.

Viscerální tuk je velice úzce spojen s hyperlipidémií, což je vyšší hladina tuků v krvi. To může vést k závažným chronickým chorobám, zvláště k cukrovce i k akutním onemocněním, jako je srdeční infarkt a mozková mrtvice.

Jak odhalíme hladinu viscerálního tuku?

Ke zjištění hladiny viscerálního tuku v těle stačí zajít k výživovému poradci nebo k lékaři, kteří mají k dispozici speciální váhu. Tu mají dnes už i mnohá fitness centra.

„Speciální váha změří hustotu kostí, svalovou hmotu, vodu v těle, tuky v těle, dokonce metabolický věk, na kolik se vaše tělo cítí. Nejdůležitější jsou viscerální tuky, které lidé moc neřeší, což je chyba. Jsou to rizikové tuky v oblasti dutiny břišní, kolem srdíčka, v cévách, vnitřní orgány jsou v tomto tuku zabalené. Každý má hodnotu jinou. Speciální přístroj zjistí, jak na tom člověk je,“ vysvětluje výživová poradkyně Ilona Šimková.

Záludnost viscerálního tuku

Zatímco podkožní tuk vidíme, viscerální nikoli. I kdybychom měli málo podkožního tuku, neznamená to, že viscerálního nemáme nadbytek. Není tedy nic jednoduššího než se nechat změřit. Trvá to pár minut a je to bezbolestné.

Když váha řekne, že máme viscerálních tuků moc, je potřeba pozměnit životní styl, abychom si zachovali pevné zdraví na co nejdelší dobu.

„Vždy se s tím dá něco dělat, jen se upraví strava a přidá se trošku pohybu,“ říká s úsměvem výživová poradkyně Kateřina Fárková.

Nejdůležitější je strava

Asi nikoho nepřekvapí, že ze 70 % záleží na stravě, pouhých 30 % má na svědomí pohyb. Není to o hladovění, stačí jíst správně a pravidelně. Do stravy se musí zahrnout hlavně bílkoviny.

„K vysněné postavě a pevnému zdraví není cesta tak trnitá, jak si mnozí lidé myslí. Když si člověk není jistý, jak správně začít, stačí vyhledat pomoc výživového poradce a fitness trenéra, pak jde vše samo,“ dodává fitness trenérka Anna Kelišová.

Reklama

Související témata:

Související články

Vařte a hubněte s českými potravinami

Když chcete hubnout, ruinujete peněženku, utrácíte za exotické dobroty. Přitom se stačí rozhlédnout po českých tradičních potravinách a nakoupit hezky „doma“....

Nevhodné tekutiny při redukční dietě

Stále dokola se mluví o potravinách, kterým by se lidé měli v rámci redukční diety vyhnout. Často se ale zapomíná na tekutiny, které jsou také nezbytnou...

Výběr článků

Načítám