Hlavní obsah

Spánková porucha mě obrala o řadu let mého života, tvrdí mladá žena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne spánková porucha, řada lidí si automaticky vybaví nespavost – tedy insomnii. Existuje ale i její opak, hypersomnie. To je stav charakteristický nadměrnou potřebou spánku, a to i přes den. Své o tom ví třiadvacetiletá Helena Smytheová, kterou podle jejího vyjádření nemoc již okradla o mnoho let života.

Foto: Profimedia.cz

Hypersomnie se projevuje nadměrnou potřebou spánku, a to i během dne.

Článek

Mladá žena pocházející z anglického Cambridgeshiru trpí tzv. idiopatickou hypersomnií – jde o stav podobný narkolepsii, kterému se také někdy říká „nadměrná denní ospalost“. Kvůli němu je stále unavená, což se nejvíc projevuje potřebou spánku i během dne. Často spí i tři hodiny v kuse.

Helena s touto spánkovou poruchou zápasí od svých 12 let, kdy se začala i během dne cítit víc a víc unavená bez ohledu na to, kolik toho naspala v noci. Nakonec to došlo až tak daleko, že během maturitních zkoušek doslova usínala.

Lékaři dosud neznají přesnou příčinu této poruchy, tudíž neexistuje žádná léčba, stav lze pouze korigovat léky.

Jak úspěšně bojovat proti odpolední únavě

Zdraví

„Často jsem vynechávala školu, rušila společenské akce, a dokonce jsem usnula u maturitní zkoušky,“ svěřila svá trápení s nemocí pro server Daily Mail.

„Musela jsem plánovat vše podle spánku a volit mezi školou a přáteli. Ani nemohu popsat, o kolik jsem toho jako teenager přišla. Ztratila jsem řadu let kvůli spánku,“ pokračuje.

Také se svěřila, že taktika, kterou používají mnozí lidé proti únavě – tedy popíjení kávy – u ní naprosto nefunguje.

Co je hypersomnie
Hypersomnie je porucha spánku, při které lidé opakovaně usínají během dne – někdy i uprostřed jídla nebo během rozhovoru.
Liší se od běžného pocitu únavy.
Tento stav může být někdy vedlejším účinkem užívání léků nebo důsledkem zneužívání návykových látek.
Mnohdy ale nemá zjevnou příčinu, tehdy se jedná o tzv. idiopatickou hypersomnii.
Tento stav se může objevit u kohokoli v jakémkoli věku, nejčastěji je ale viditelný během dospívání.
Idiopatická hypersomnie nemá specifickou léčbu. Nemocným jsou předepisovány pouze léky, které jim pomáhají s únavou bojovat a zůstat déle vzhůru.
Diagnostikována bývá po vyhodnocení testů na specializované spánkové klinice.

„Neustále mě přepadala neukojitelná chuť spát. Musela jsem si během dne zdřímnout, a to každý den. A dvacet minut nebo půl hodiny mi rozhodně nestačily. Musely to být alespoň dvě nebo tři hodiny v kuse,“ dodává.

„Nekončícím symptomem i tak je, že jsem přes den nadměrně ospalá, bez ohledu na to, kolik toho naspím v noci,“ posteskla si.

Potraviny, které pomohou s lepším usínáním

Zdraví

Helen se v současnosti účastní spánkové studie na Royal Papworth Hospital v Cambridgi, aby pomohla lékařům porozumět lépe stavu, který ji trápí.

„Dostávám léky, které pomáhají mírnit příznaky. A přestože to problém zcela neodstranilo, kvalita mého života je mnohem lepší. Nyní žiju s mnohem normálnější úrovní a potřebou spánku,“ dodává.

Stejně tak jí prý pomáhá striktně nastavený spánkový režim a vstávání každý den ve stejnou dobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám