Hlavní obsah

Snídaně je grunt nového dne

Právo, Eva Müllerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po ránu se v klidu najíst je prý stejně důležité jako ranní hygiena. Snídaně také osvěží a navíc dodá energii k rozjezdu do nového dne. A psychologové tvrdí, že podpoří psychickou stabilitu a má dobrý účinek na paměť i soustředění.

Článek

Ostatně anglické označení snídaně breakfast doslovně přeloženo znamená přerušení hladovění. Podle průzkumů podává nasnídaný člověk během dne vyrovnanější výkon. Snad i proto se složitá jednání často odehrávají při pracovních snídaních.

Jogurt s müsli ne vždy optimální

V současné době se nejen u nás stává univerzální snídaní hlavně jogurt s cereáliemi, pečivo tzv. s něčím, a někdy jen pomeranč či jablko. Samozřejmě také káva. Ale to nemusí každému vyhovovat a už vůbec ne odpovídat zdravé výživě.

* Müsli bývá zdrojem značného množství cukru, smetanový jogurt tuku, tedy i cholesterolu.

* Bílé pečivo dodá tělu hlavně tzv. prázdné kalorie, uzeniny nevhodné živočišné tuky a příliš soli, tavený sýr zvýší podíl fosforu ve stravě. Navíc chleba s máslem a salámem uvolňuje energii velmi pomalu a hned po snědení působí spíš tlumivě.

* Ovoce je sice plné vlákniny, ale pojídané nalačno povzbudí produkci trávicích šťáv, což by mohlo při dlouhodobější konzumaci způsobit potíže s trávením.

* Káva i černý čaj tělo odvodňují a také zvýší tvorbu trávicích šťáv, což občas končí bolestivým podrážděním žaludku.

Ideál neexistuje

Jak by tedy měla vypadat ideální snídaně, zeptali jsme se nutriční terapeutky Tamary Starnovské. "Ideální varianta snídaně je vždycky věc individuální. Jinak bude vypadat u ženy manažerky v době přechodu, jinak u mladého aktivního sportovce a jinak u dítěte okolo sedmi let. Některé zásady však platí obecně.

Snídaně má především probíhat v klidu. Pokud to náš biorytmus toleruje, pak by měla být spíš bohatší. Ideální je kombinace, která obsahuje zdroje všech živin, tedy bílkoviny, například plátek sýra, sacharidy, celozrnný chléb, tuk, nejlépe rostlinný, a zeleninu. Jde totiž o stravu, která zasytí na delší dobu a dodá tělu všechny důležité složky výživy."

A co snídali naši předkové? Ponejvíce chléb se sýrem zapíjený syrovátkou. Ale menu staročeské snídaně obsahovalo i chleba nalámaný do piva, pivní polévku, a dokonce teplé pivo, k němuž se přikusoval namazaný opečený chléb.

Nutriční terapeutka Tamara Starnovská k mýtům o ranním jídle:

* Má se člověk přemáhat, když nemá po ránu hlad?

Svými biorytmy se lidé dělí na dvě skupiny. Typ skřivánek se budí časně a jde večer brzy spát. Snídani potřebuje co nejdřív po probuzení. Nemá-li ji, bývá unavený a špatně se mu pracuje. Typ sova ponocuje, ale ráno špatně vstává. Snídaně je u něj nereálná. Donutí-li se po ránu jíst, bývá mu špatně. Nelze tedy paušálně tvrdit, že je nutné vždy se bohatě nasnídat.

* Bez snídaně se sníží celodenní přísun kalorií, takže budu hezky hubnout.

Nedostatečná snídaně vytvoří pro tělo zátěžovou situaci, kdy nemá energii k úhradě ranní potřeby. A start do dne je energeticky velmi náročný. Snídaně s převažující sacharidovou složkou, tedy káva, džus, müsli, znamená i brzkou potřebu dalšího jídla, obvykle vyšší spotřebu u oběda. Nízký příjem potravy ráno se stane pro tělo signálem k uložení další energie do zásob, aby bylo z čeho pokrýt jiné nízké příjmy. Taková snídaně patří běžně ke stravování, vrcholícímu velkou konzumací ve večerních hodinách, což podporuje vznik nadváhy. Představa o nižším příjmu energie při absenci snídaně je proto zcela mylná.

* Je u ranního jídla nezbytný džus?

Ráno je třeba doplnit tekutiny. Aspoň půllitr k úhradě ztrát během noci a pak ještě něco navíc pro začátek dne. Při výběru nápoje záleží vždy na individuální chuti. Je ale třeba vědět, že podává-li se k snídani káva s kofeinem, pak musí tělo dostat i jinou tekutinu. A pokud jde o džus, není vhodné jej pít nalačno. Nejšetrnější je v naředěné podobě.

* Někteří lidé tvrdí, že jim k snídani stačí hodně sladká černá káva s cigaretou.

Snídaně by měla dodat zhruba čtvrtinu z celkového denního množství energie. Ve skutečnosti proto nikomu nestačí černá káva s cigaretou. Navíc tato kombinace značně zatíží trávicí trakt a může podpořit vznik chronického zánětu sliznice zažívacího ústrojí. Nedá se tedy rozhodně předpokládat, že potřebnou ranní dávku energie uhradí káva z automatu, byť hodně sladká.

Nejčastěji chleba se sýrem
Výzkumy našich stravovacích zvyklostí ukazují, že v ČR nesnídá více než třetina obyvatel. Další (28 %) se jen napijí, 8 % dokonce ani to. Nejvíc lidí (38 %) snídá mezi 7.-8. hodinou, 2,5 % dokonce už mezi 4. a 5. hod.
Prvním jídlem bývá u nás obvykle chléb s rostlinným tukem, tvrdý sýr a čaj. Bílé a celozrnné pečivo snídá 15, sladké asi 10 % osob. Tvrdý sýr se nahrazuje i taveným, medem, džemem, salámem či šunkou.
Po jogurtu sáhne pravidelně 15 % lidí, po müsli (cornflakes) asi 9 %. Zelenina a ovoce se moc nenosí, ve snídaňovém menu se objevuje jen u 7 až 10 % konzumentů.
Mezi ranními nápoji vítězí čaj (46 %). Následuje káva (31 %), nealko nápoje typu kola, džusy, kyselky, mošty, minerálky, sodovka (6 %). Mléko si dopřeje 5 % lidí, kakao 4 % a 0,6 % zalije snídani také pivem.
Průzkumy zjistily i odlišnosti v krajích. Jogurty si ráno dopřávají nejvíc Pražané, nejmíň lidé na Plzeňsku. Ovoce k snídani se jí hlavně na jižní Moravě, téměř vůbec mu neholdují v Moravskoslezském regionu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám