Hlavní obsah

Sledování televize způsobuje nespavost

– NEW YORK
Novinky, Korzo/P

Američtí odborníci varují mládež před nadměrným sledováním televize. Podle nich může totiž v pozdějším věku způsobovat nespavost. Při překročení hranice tří hodin denně strávených u obrazovky se již ve dvaceti letech u člověka projevují vážné poruchy spánku. Dotyčný se navíc ráno budí unavený, což snižuje i jeho výkonnost a kvalitu života.

Foto: Josef Zajíc

Veřejné bruslení V OSTRAVA Aréně. 24.12.2015

Článek

"Stejně jako by se teenageři měli vyhnout kouření, protože způsobuje vážné zdravotní komplikace, měli by se vyhnout i častému sledování televize. Neměli by trávit před obrazovkou více než jednu až dvě hodiny denně," míní autor studie doktor Jeffrey G. Johnson.  

Záleží na kvalitě pořadu

V minulosti se vlivem sledování televize zabývala řada studií, experti se však jen málokdy pídili, proč a jak je koukání na obrazovku spojené se spánkem. Podle doktora Johnsona budoucí poruchy spánku závisejí také na tom, na co se mladí lidé dívají.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Kolik času denně strávíte sledováním televize?

"Některé pořady jsou horší než jiné. Závisí na míře vzrušení a nabuzení, na tom, kolik je potřeba pořadu věnovat pozornosti," prohlásil autor studie.

Přesné mechanismy, které by osvětlily, jak televize poškozuje spánek, nebyly ale zatím vysvětleny. Závisí patrně na hodnotě obsahu pořadů, které nabudí, rozruší nebo naopak uklidní psychiku člověka.

Anketa

Kolik času denně strávíte sledováním televize?
Hodinu a méně
23,8 %
Dvě hodiny
19,8 %
Tři hodiny
20,3 %
Čtyři hodiny
16,4 %
Více
19,7 %
Celkem hlasovalo 819 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Modlení napomáhá klidnému spaní

Němečtí vědci tvrdí, že přišli na jednoduchý a účinný způsob, jak zahnat zlé sny a ve spánku se vyhnout nočním můrám. Podle nich prý stačí se před usnutím...

Poruchy spánku trápí třetinu lidí

Zdravý člověk prospí jednu třetinu svého života. Ne každému je to ale dopřáno. Poměrně velký počet lidí, až jedna třetina, trpí nespavostí a s rostoucím věkem...

Spánek rozhoduje o kvalitě života

Kdo nezažil na vlastní kůži nespavost, neví, co všechno obnáší. Ležíme v posteli, spánek stále nepřichází, a to přesto, že jsme unaveni. Někdy se dostaví...

Výběr článků

Načítám