Hlavní obsah

Slané jídlo zdvojnásobuje riziko rakoviny žaludku

Novinky, Korzo/Plus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KASHIWA

Běžná strava, která je plná přesolených jídel, dvojnásobně zvyšuje riziko vzniku a rozvoje rakoviny žaludku. Prokázali to japonští odborníci studií provedenou na čtyřiceti tisícovkách mužů a žen.

Foto: Vratislav Konečný

Ilustrační foto

Článek

"Pacienti s nejslanějším jídelníčkem jsou skutečně mnohem více náchylnější k rakovině žaludku, čtvrtému nejčastějšímu druhu rakoviny na světě," shodují se japonští lékaři, kteří své závěry společně s varováním zveřejnili v časopise British Journal of Cancer.

Se solením vznikají i další nemoci

Vedle rakoviny žaludku je slané jídlo příčinou také dalších onemocnění, mezi nimiž na prvních dvou příčkách figurují onemocnění srdce a mozkové příhody. Jídelníček s vysokým obsahem soli může vést také k žaludeční gastritidě, která je otevřenou branou k rakovině žaludku.

Vědci z Národního výzkumného institutu pro rakovinu v japonské Kashiwě zkoumali 18 684 mužů, z nichž 358 trpělo rakovinou žaludku, a 20 381 žen, u nichž byla rakovina žaludku zjištěna ve 128 případech.

"Zjistili jsme, že u mužů, kteří téměř nesolí, se vyskytuje rakovina žaludku v jednom případě z tisíce. U těch, kteří do svého těla dostávají poměrně velké množství soli, se risk zvyšuje na jeden případ z pěti set mužů. Stejný poměr jsme zjistili i u žen. U těch s jídelníčkem chudým na sůl se rakovina žaludku vyskytne u jednoho případu ze dvou tisíc, zatímco u silně solících žen se jedná o jednu ženu z třinácti set," uvedl jeden z autorů výzkumu.

Se západním jídelníčkem rakovina žaludku klesá

Nasolení, naložení do octa a uzení se při přípravách jídla v Japonsku využívá velmi často. Právě proto se zde rakovina žaludku vyskytuje častěji než třeba v Evropě. Se stále častějším kopírováním "západního" jídelníčku klesá podle odborníků i počet onemocnění tímto typem rakoviny.

Reklama

Související témata:

Související články

Aspirin pomáhá v léčbě rakoviny žaludku

Čerstvá studie, která byla zveřejněna v časopise Journal of the National Cancer Institute, prokázala, že dlouhodobé užívání aspirinu snižuje riziko rakoviny...

Výběr článků

Načítám