Hlavní obsah

Sladkost, která zvyšuje koncentraci

Klasickým a velmi běžným prostředkem, pokud člověk cítí únavu a postrádá energii, se většinou stává šálek kávy. Jenomže vědci přišli s daleko lahodnějším způsobem, jak si lidově řečeno dobít baterky.

Foto: Profimedia.cz

Čokoláda s vysokým obsahem kakaa dodá tělu velkou energetickou vzpruhu. Ilustrační foto

Článek

Většina dospělých odpoledne během pracovní doby zažívá útlum energie a mentálních schopností. Mnozí sáhnou po šálku silné černé kávy, ale ti, co ji rádi nemají, musejí zápasit bez pomoci kofeinu. Pomoci by jim mohla hořká čokoláda. Vědci z Arizony totiž zjistili, že čokoláda s vysokým obsahem kakaa dodá tělu velkou energetickou vzpruhu a posílí koncentraci.

Čokoláda obsahuje antioxidanty a ví se, že právě tyto látky působí jako vasodilatátory – rozšiřují cévy a snižují krevní tlak. Poté se zvýší průtok krve v mozku a tím se tento orgán zásobí kyslíkem i živinami a funguje výkonněji.

Není čokoláda jako čokoláda

Profesor Larry Stevens z Northern Arizona University chtěl mít jistotu, že po konzumaci čokolády skutečně dochází ke změnám v mozku a nejen subjektivnímu pocitu. A tak mozky pokusných osob snímal elektroencefalografem.

Osoby, které dostávaly čokoládu s šedesáti procenty kakaa, vykazovaly mnohem větší stav bdělosti a silnějších mozkových funkcí než jedinci, kteří konzumovali placebo.

„Většina z nás je odpoledne trochu malátná a nemůže udržet pozornost, zvláště studenti, takže si můžeme dopřát čokoládu s vyšším obsahem kakaa a to nám pomůže zvýšit pozornost a koncentraci,“ tvrdí profesor Stevens.

Pozor však na jiné druhy této cukrovinky, mléčná a bílá čokoláda a také čokoláda s obsahem kakaa nižším než šedesát procent podobný účinek nevyvolávají.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám