Hlavní obsah

Skrytá nebezpečí a zdravotní rizika jo-jo efektu

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pojem jo-jo efekt jistě neznají jen ti, kteří se potýkají s hubnutím. Jde o notoricky známé označení, kterým se rozumí rychlé shazování a následné ne vždy dobrovolné nabírání kil, a to kolikrát víc, než člověk shodil. Jde o nekonečný koloběh, ze kterého se mnoho dietářů nemůže vymanit. A navíc nemusí zůstat bez následků.

Foto: Profimedia.cz

Jo-jo efekt skrývá mnohá zdravotní rizika.

Článek

Nový výzkum ukázal, že je jo-jo efekt pro zdraví člověka nebezpečnější než obezita. Lidí, kteří rapidně shodí na váze a zase ji rychle naberou, je mnoho. Podle studie z roku 2014 až 60 % lidí, které postihuje jo-jo efekt, za celý svůj život vyzkouší mnoho různých diet.

Jo-jo efekt může být navíc důvodem vzniku mnohých zdravotních problémů. Mezi ně například patří hormonální nerovnováha a osteoporóza, napsal Dailymail.

Studie z American Heart Association´s Scienific Sessions ukázala, že jo-jo efekt také poškozuje srdce. Riziko stoupá o to víc, když se váhu nedaří udržet na uzdě a člověk začne nekontrolovatelně tloustnout.

„Je to znepokojující zejména proto, že máme pacienty, kteří zhubnou, ale naberou daleko více, než shodili,“ řekla Rebecca McManamonová z Britské diabetické asociace.

Škodí srdci

V nejnovější studii vědci z Memorial Hospital of Rhode Island analyzovali data od téměř 160 tisíc žen starších padesáti let. Dámy, které za posledních 11 let propadly začarovanému kruhu jo-jo efektu více než čtyřikrát, měly 3,5krát zvýšené riziko srdečního infarktu než ty, jejichž hmotnost zůstala stabilní, ačkoliv měly nadváhu.

Podle doktorů přibývání na váze zvyšuje krevní tlak, cholesterol i hladinu cukru v krvi, které se ovšem do normálu, v případě zhubnutí, nenavracejí.

Pokud se tyto cykly (hubnutí a přibírání) často opakují, zdravotní problémy se v průběhu času mohou zhoršovat, což má negativní dopad na zdraví srdce. Jo-jo efekt zvyšuje také zánětlivé markery v krvi, které jsou spojeny s mnoha chorobami, mimo jiné například i s artritidou.

Předčasné stárnutí

Diety všeobecně jsou spojeny se striemi a vráskami. Problémem je zatěžování elasticity pokožky, především u starších žen, u kterých jsou tak viditelně patrnější právě vrásky, které mají na celkový vzhled obličeje velký vliv.

Problémy s menstruací a plodností

Hladovění spojené s přejídáním může narušit uvolňování hormonů z hypofýzy, které pohánějí menstruační cyklus, stimulaci vaječníků a produkci vajíček. Pokud žena rychle a rapidně zhubne, může se stát, že se tento proces zcela „vypne“, protože tělo přejde do nouzového režimu hladovění. Tehdy se totiž soustředí na zdroje životně důležitých funkcí, které reprodukci nezahrnují.

Pozor na vlasy

Je všeobecně známo, že správná, kvalitní a pestrá strava je zásadní nejen pro celkové zdraví, ale i pro pevnost pokožky a zdraví vlasů. Chronické hubnutí a shazování může mít na kvalitu i hustotu vlasů katastrofální vliv.

„Omezený příjem kalorií má vliv na hydrataci vlasového folikulu. Ten má málo živin ke svému udržení, a proto časem vypadne,“ vysvětluje proces vypadávání vlasů tricholožka Anabel Kingsleyová.

Onemocnění dásní

Lidé na restriktivní dietě nemají dostatek klíčových minerálů a vitamínů, jako je například vápník, který je důležitý pro zdraví zubů a také dásní. Na druhou stranu ve chvíli, kdy lidé naopak přibírají, jsou ohrožováni opět zubními kazy, což souvisí se zvýšeným příjmem sacharidů. Bakteriím se v takových podmínkách v ústech dobře daří, a tak dochází k častým problémům s chrupem.

Spojení s rakovinou

Studie naznačují také možnou souvislost mezi jo-jo efektem a některými druhy rakoviny. Jedna z nich tvrdí, že takové chování může vést ke snížení efektivity imunitních buněk, které jsou v původní linii obrany těla. Studie z roku 2004 prokázala pokles těchto buněk u žen po menopauze, které se několikrát snažily snížit hmotnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám