Hlavní obsah

Sklenička alkoholu denně může zvyšovat riziko poruchy srdečního rytmu

Dát si po těžkém pracovním dni večer skleničku vína či piva může pro mnohé představovat doslova úlevu. Pokud se tak děje čas od času, nejspíš to ani nijak nebude vadit, při četnější konzumaci se ale mohou začít objevovat potíže – například porucha srdečního rytmu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jak je uvedeno ve zprávě publikované v prestižním lékařském časopise European Heart Journal, u lidí, kteří konzumovali 12 g etanolu denně (což odpovídá cca 120 ml vína, 330 ml piva nebo 40 ml tvrdšího alkoholu), byla o 16 procent vyšší pravděpodobnost rozvoje tzv. fibrilace síní (poruchy srdečního rytmu) než u lidí, kteří popíjejí pravidelně například čaj.

Fibrilace síní, která je zpravidla charakterizována nepravidelnou a často rychlou srdeční frekvencí, může způsobovat závratě a bušení srdce, lidé pak bývají zároveň náchylnější k mrtvici.

Fibrilace síní často probíhá skrytě, hrozba mozkové mrtvice je pak větší

Zdraví

Jak již bylo uvedeno, v rámci testování narůstalo riziko fibrilace síní s množstvím vypitého alkoholu – o 16 % u jednoho malého nápoje denně, na 28 procent u dvou skleniček alkoholických nápojů denně a až o 47 % u lidí, kteří vypili denně více než 4 skleničky alkoholu.

Vědci zkoumali vztah mezi zdravím srdce a alkoholovými návyky u celkem 108 tisíc lidí ve věku 24 až 97 let porovnáváním dat ze studií ze Švédska, Norska, Finska, Dánska a Itálie, které trvaly v celkovém úhrnu 14 let.

Kardioložka a spoluautorka nedávné studie prováděné na University Heart and Vascular Center v německém Hamburku-Eppendorfu Renate Schnabelová k tomu dodává, že v celkovém pohledu je riziko nepravidelného srdečního rytmu u lidí pravidelně popíjejících malé množství alkoholu poměrně nízké, i tak by si ale podle ní měli být vědomi možných rizik.

Jen měsíc bez alkoholu a zlepší se vám paměť, plodnost a zhubnete

Zdraví

„Jednou z negativních věcí na fibrilaci síní totiž je, že je asymptomatická a může vést k dalším závažnějším problémům, například mozkové mrtvici,” dodává pro Independent.

Pomáhá, ale zároveň škodí?

V rámci aktuální studie kromě možného vlivu na fibrilaci síní odborníci rovněž potvrdili již delší dobu propagovanou „výhodu” popíjení malého množství alkoholu (cca 20 g etanolu denně – necelé dvě malé skleničky vína), a to sice jeho ochranu před srdečním selháním u některých lidí.

Proč někteří lidé nemohou vůbec alkohol, zatímco jiným nevadí ani větší množství

Zdraví

Schnabelová k tomu dodává: „Naše zjištění jsou velmi důležitá především v tom ohledu, že ačkoli se přínosnost popíjení ‚jedné sklenky vína‘ u některých lidí prokázala, nemělo by toto být doporučováno bezhlavě a bez posouzení možných rizik, včetně fibrilace síní.”

Anketa

Dáte si večer rádi skleničku alkoholu?
Ano pravidelně si dávám skleničku něčeho dobrého
63 %
Pokud mám perný den, tak ano
5 %
Jen výjimečně
21,8 %
Alkohol nepiju
10,2 %
Celkem hlasovalo 4131 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám