Hlavní obsah

Šikanovali ji pro její vzhled, nová tvář patnáctiletou dívku vrací do života

Novinky, mat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šikanou a posměchem trpěla kvůli ojedinělému genetickému onemocnění mladičká Číňanka, známá pouze pod pseudonymem Siao Feng. Jak napsal deník Daily Mail, takzvaná progerie neboli Hutchinsonův-Gilfordův syndrom má za následek, že vypadala v patnácti spíše na šedesát let.

Foto: archív She nyang Sunline Plastic Surgery Hospital

Před zákrokem a po zákroku.

Článek

Siao Feng trpí chorobou, která podle chirurgů z kliniky v Šen-jangu postihuje jednoho z osmi milionů lidí. Progerie způsobuje předčasné stárnutí, v případě dívky se ale naštěstí postižení týkalo pouze pokožky, nikoli vnitřních orgánů. Nemocí trpí i její matka.

Na konci loňského prosince se s přispěním organizace Good Samaritans podrobila sedmiapůlhodinové plastické operaci, díky níž má zcela novou, mladistvou tvář.

Dívku operovalo deset chirurgů, kteří jí museli z tváře odoperovat kůži tlustou sedm centimetrů. Ta se jí přitom začala zvrásňovat v pouhém roce života. Kvůli nemoci jí pak začaly vypadávat vlasy.

Štědří dárci a nemocnice

Jednalo se o velmi nákladnou operaci, na kterou dívce anonymně přispěli jak drobní dárci, tak nejrůznější organizace.

Nicméně největší část, půl milionu jüanů (1,7 milionu korun), uhradila nemocnice převážně z vlastních zdrojů. Další peníze pak přišly na rekonvalescenci dívky a další zkoumání nemoci.

Samotná Siao Feng uviděla svou novou tvář v zrcadle až na tiskové konferenci v Šen-jangu, kde lékaři představovali médiím unikátní chirurgický zákrok.

Společenské stigma

Až do operace neměla Siao Feng žádné kamarádky. „Nikdo si se mnou nechtěl hrát, jediný, kdo se nebál mého zevnějšku, byli holubi,“ svěřila se.

V minulosti prý ani jednou nenašla odvahu pořídit si selfie. Nakonec přerušila školní docházku, protože se po skončení základního vzdělání bála jít do nového kolektivu.

Její vzhled jí působil obrovské trápení, lidé si ji často pletli s rodičem některého z žáků.

Pacienti trpící progerií se v průměru dožívají 12 let, maximum je něco přes dvacet let. Přestože výzkum v tomto směru udělal velký pokrok, nemoc zatím zůstává neléčitelná.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám