Hlavní obsah

Sezónní chřipka by se neměla podceňovat, varují odborníci

Právo, Václav Pergl

Ještě máme v živé paměti období tzv. prasečí chřipky, které skončilo letos v květnu díky bohu fiaskem. A už je tu varování lékařů před sezónní chřipkou: nepodceňujte ji, riziková je hlavně pro děti a seniory.

Článek

„Chřipkové onemocnění je neuvěřitelným způsobem podceňováno. Ze sta úmrtí na chřipku je 74 hlášeno jako jiná nemoc,“ soudí profesor Roman Prymula, předseda České vakcinologické společnosti.

Podle něj chřipka významným a mnohdy osudovým způsobem zhoršuje chronické onemocnění pacientů, zejména těch, kteří mají nemocné plíce, srdce a dýchací cesty. Při chřipkové epidemii v ČR onemocní zhruba 10–30 % populace a sezónní chřipka se ročně podepíše na úmrtí dvou až dvou a půl tisíce lidí.

Očkování stojí 200 až 400 Kč

Začalo už i očkování proti chřipce a očkovat se bude až do vypuknutí chřipkové epidemie, která zpravidla nastupuje v prosinci, ale hlavně pak v lednu a v únoru.

„Očkováni budou dominantně rizikoví pacienti a lidé starší 65 let, kteří toto očkování mají plně hrazené ze zdravotního pojištění,“ říká hlavní hygienik republiky doktor Michael Vít. Ihned si posteskne, že proočkovanost proti chřipce je v Česku mezi 5 až 10 %, což je velmi málo.

Letos bude k dispozici zhruba 700 000 vakcín proti sezónní chřipce a cena se pohybuje od 200 do 400 korun, podle typu vakcíny. Mimo rizikové skupiny, které mají očkování ze zákona zdarma, si všichni ostatní vakcínu hradí v plné výši. Některé zdravotní pojišťovny na ni ale přispívají, a tak je dobré se zeptat, která pojišťovna, kolik a za jakých podmínek.

Očkují praktičtí lékaři nebo vakcinační centra a hygienické stanice. Letos zdravotní pojišťovny lékařům hradí za vakcínu 133 korun, ale tato cena platí, jen když ji objednají ve 20 kusech. Pokud by ji objednávali jednotlivě, cena je vyšší.

Proto se někteří lékaři zdráhají vakcíny nakupovat, aby jim nezůstaly a nemuseli je vyhodit. Novinkou je vakcína s ultrakrátkou jehlou, která se dává pouze pod kůži, a nikoli do svalu jako běžná vakcína.

Vít: Situaci monitorujeme

Letošní vakcína je proti dvěma kmenům chřipky typu A, a to A(H1N) – prasečí chřipka – a A(H3N2) a dále proti chřipce typu B. Zásoba vakcín proti prasečí chřipce je velká.

Z uplynulé chřipkové epidemie ČR zbylo 500 000 dávek vakcíny proti prasečí chřipce, protože lidé tuto vakcínu masově odmítali a očkovat se nechalo jen 69 000 lidí, z toho 11 000 zdravotníků a 5000 pracovníků důležitých pro chod státu jako jsou energetici, policisté, plynaři a další.

Ta loňská epidemie stála státní pokladnu 336 miliónů korun, ale lékaři tvrdí, že to nebyly zbytečně vyhozené peníze, protože kdo ví, jak by vše dopadlo, kdyby virus prasečí chřipky skutečně ve velkém napadl populaci. Připomeňme ale, že na prasečí chřipku zemřelo v ČR 102 lidí, ve světě pak 18 500 osob. Je to mnohem méně než na běžnou sezónní chřipku.

Hygienik Vít tvrdí, že ČR je napojena na evropská a světová centra zabývající se výskytem chřipky a situaci týdně monitoruje. „Jde o tzv. epidemiologickou bdělost, kterou nikdy nelze podcenit,“ řekl Vít s tím, že pokud by se některý virus mnohem více v populaci rozšířil, bude veřejnost informována a lékaři by zahájili kampaň na očkování.

Šíří se kašlem, smrkáním a kýcháním

Chřipka se šíří z člověka na člověka kapénkami z infikované osoby, která kašle nebo kýchá; šíří se nepřímo, když se kapénky nebo sekrety z nosu a z krku usadí na rukách a dalších plochách, kterých se potom dotýkají ostatní lidé, kteří se dotknou svých vlastních úst nebo nosu.

Jak se chránit

  • Často si umývejte a čistěte ruce: důsledné mytí nebo dezinfekce rukou pomůže ochránit před viry. Mýt ruce je třeba si mýdlem a vodou, zvláště po kašlání a kýchání, vždy alespoň 20 sekund. Alkoholové čističe jsou velmi účinné v redukci množství virů. Roztoky a gely jsou účinnější než kapesníčky napuštěné alkoholem.
  • Nedotýkejte se svých očí, nosu a úst: viry se často přenášejí, když se dotkneme kontaminovaného předmětu a následně svých očí, nosu nebo úst.

Jestliže jste nemocní a předpokládáte, že je to chřipka, měli byste:

1. Zůstat doma, a pokud jste v cizině, pak na hotelovém pokoji, a vyhledat lékařskou pomoc.

2. O preventivním užívání antivirových přípravků Tamiflu nebo Relenzy rozhodne ošetřující lékař podle individuálních rizik.

Inkubační doba

  • Několik hodin až tři dny, jen výjimečně delší.
  • Období nakažlivosti je obvykle v 1.–4. dni nemoci, vzácně později.

Příznaky onemocnění

  • Horečka, zimnice, respirační příznaky – tedy dýchací potíže, kašel, rýma a velké bolesti v krku. 
  • Bolesti těla, zejména bolest svalů.
  • Bolest hlavy, třes, únava.
  • Zvracení nebo průjem (není typické pro chřipku, ale bylo hlášeno u některých z posledních případů nové chřipky).
  • V některých případech by mohly nastat vážné komplikace dokonce i u normálně zdravých osob, které se nakazily virem.

Léčba

Nekomplikovaná chřipková infekce nevyžaduje jinou než běžnou léčbu. Horečnatý stav lze úspěšně ovlivnit i chladnými nápoji, zábaly lýtek a nohou, ochlazující koupelí. Při vysokých horečkách (nad 39 °C), které představují zátěž pro krevní oběh, je vhodné nasadit antipyretikum. Lékem první volby je paracetamol (paralen). Nutný je dostatečný přívod tekutin, případně tlumení kašle.

Specifická antivirová léčba je možná – v České republice je k dispozici antivirový preparát Tamiflu (oseltamivir).

U pacientů, kde není důvod se obávat vážných komplikací, se zpravidla k léčbě antivirotikem nepřistupuje, už s ohledem na vyšší cenu preparátu a de facto nutnost laboratorního průkazu viru před zahájením léčby. Někdy zbytečně pacienti požadují antibiotika.

O vakcíně

 Komu se doporučuje

Pacientům s chronickým onemocněním, u nichž onemocnění

chřipkou obvykle vede ke zhoršení jejich onemocnění.

  • Osobám ve věku 65 let a více.
  • Osobám s chronickým stavem, zahrnujícím chronická onemocnění dýchacího systému, srdce a cév, ledvin a jater, chronická metabolická onemocnění, osobám s nedostatečností imunitního systému, s poruchou funkce průdušek a plic atd.
  • Osobám vystaveným zvýšenému riziku infekce v zaměstnání. Především pracovníkům ve zdravotnictví.
  • Lidem, kteří mohou chřipku přenést na rizikové skupiny.

Vakcína je hrazena z pojištění

  • Lidem nad 65 let věku.
  • Pacientům po splenektomii, po transplantaci krvetvor. buněk.
  • Pacientů, kteří trpí závažným chronickým, onemocněním srdce a cév nebo dýchacích cest nebo ledvin nebo diabetem.
  • Osobám umístěným v léčebnách pro dlouhodobě nemocné a v domovech pro seniory, lidem v domovech pro osoby se zdravotním postižením nebo v domovech se zvláštním režimem, pokud tyto fyzické osoby trpí chronickým nespecifickým onemocněním dýchacích cest, chronickým onemocněním srdce, cév nebo ledvin nebo diabetem léčeným inzulínem.

Nažádoucí účinky

Místní: zčervenání, otok, bolest.

Vzácně – zvětšení lymfatických uzlin v blízkosti místa injekce.

Celkové: únava, bolesti hlavy, svalů či kloubů, pocení, třes, zvýšená teplota.

Oseltamivir je indikován v léčbě chřipky typu A a B u osob, které z důvodů kontraindikace nebyly proti chřipce očkovány, případně tam, kde očkování selhalo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám